NA OKRAJ TÝDNE: Občané Vimperka se předvedli v dobrém světle a neuřízli...

NA OKRAJ TÝDNE: Občané Vimperka se předvedli v dobrém světle a neuřízli si před prezidentem ostudu

 

• Událostí číslo jedna tohoto týdne ve Vimperku byla bezesporu úterní návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana, který přijel v doprovodu jihočeské hejtmanky Ivany Stráské. Myslím si, že vimperští občané se předvedli v dobrém světle a neuřízli si ostudu. Na veřejném setkání chyběli, nebo alespoň o sobě nedali nikterak hlasitě vědět, lidé, kteří obvykle prezidenta častují přisprostlými nadávkami. Inu, říci někomu z očí do očí, co si o něm myslím, už vyžaduje odvahu. To není jako kydat kýble špíny, často anonymně, na sociálních sítích. Odvahu tito lidé postrádají.

• Zato někteří vimperští zastupitelé, komplet celá současná opozice, se ukázali v pravém světle. Vlastně neukázali, protože nepřišli, ač pozvání, na setkání osobností regionu s prezidentem. Co tím chtěli dokázat, vědí jen oni sami.  Pověsti města v očích prezidenta i krajské hejtmanky rozhodně neprospěli.

• Nedivím se, že prezident nemá rád mnohé novináře. Při jeho návštěvě ve Vimperku se ve špatném slova smyslu vyznamenala reportérka Českého rozhlasu České Budějovice Lucie Hochmanová. Podle pravidla, že na úvod zprávy by mělo být vypíchnuto to nejdůležitější, sdělila posluchačům při přímém vstupu z Vimperka, že setkání s prezidentem začalo o dvacet minut později a že se ho zúčastnilo několik desítek lidí. Kdo tam byl, nebo kdo viděl fotky či videozáznamy, ten musí konstatovat, stejně jako já, že se redaktorka v množství účastníků parádně sekla. Organizátoři odhadli jejich počet na pět stovek. A že setkání na závěr pracovního dne prezidenta začalo později? Nevšiml jsem si, že by účastníci dali nějak najevo svoji nevoli. K posluchačům rozhlasu však redaktorka dobrý signál o Vimperku nevyslala. I tak pracují veřejnoprávní média.

• Vimperští radní v tomto týdnu opět rozdělovali dotace z městského rozpočtu. Tentokrát dohromady pětačtyřicet tisíc. Nic nového, tak tomu bývalo i dříve a veřejnost o tom i naším prostřednictvím dostává pravidelné informace. Co se však už nedozví je, zda obdarovaní peníze účelně využili, zda jim neposloužily na něco jiného. Nebylo by určitě na škodu, kdyby nové vedení města zavedlo i praxi veřejné kontroly skutečného využití dotací a příspěvků a jejich dopadu na rozvoj společenského života ve městě a jeho propagaci. To by byl počin dobrých hospodářů.

 

Zdeněk JUNGVIRT

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře