ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST: Obloha v září

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST: Obloha v září

Zářijová obloha vybízí k pozorování velkých planet Saturnu a Jupiteru, pro něž nastávají v tomto období nejlepší podmínky.

Srpnovou opozicí Saturnu začalo období planetární žně letošního roku. Saturn je v září viditelný celou noc kromě jitra a kulminuje nad jihem kolem 23. hodiny SELČ. Jupiter je nad obzorem také již od večerních hodin, ale ideální pozorovací okno je po půlnoci, kdy se ocitá nejvýše nad jihem.

Na ranní obloze začíná možnost sledování Marsu, jenž se pomalu blíží do relativně výhodné opozice, která nastane v prosinci. Jeho úhlový průměr již překročil 10” a to je hranice, kdy i malý dalekohled ukáže na kotoučku planety některé albedové útvary. Počátkem měsíce na ranní obloze spatříme i Venuši.

Pokud jste ještě nikdy neviděli planetku bez dalekohledu, máte možnost – planetka Vesta se k Zemi nejvíce přiblížila 17. srpna na 191,8 milionu kilometrů a blíže se dostane až v květnu 2025. Vesta je totiž jako jediná z těchto malých těles občas viditelná i pouhým okem a toto období nastává právě nyní. Pokud Vestu neozbrojeným okem neuvidíte, nic se neděje – snadno ji ukáže divadelní kukátko nebo malý triedr.

Zajímavý úkaz nastane 14. září nad východním obzorem, kdy Měsíc při své pouti oblohou na zhruba hodinu zakryje planetu Uran. Úkaz je z Evropy viditelný v celém svém průběhu.
Po půlnoci 23. 9. vstoupí Slunce do znamení Vah a začne tak astronomický podzim.

Více na https://www.asu.cas.cz/cz/verejnost-a-media/obloha.

 

FB – ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře