ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Obloha v květnu 2022

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Obloha v květnu 2022

Obloha v květnu – představí se Merkur a Měsíc, ale i Venuše, Mars, Jupiter a Saturn

První dekáda května přeje pozorování Merkuru – po maximální východní elongaci (28. 4.) je vidět tato planeta vysoko na večerní obloze ve společnosti Plejád (v souhvězdí Býka). V pondělí 2. 5. nastane konjunkce Měsíce s Merkurem, a to večer. Nad severozápadozápadem budeme moci pozorovat krásné seskupení Měsíce, Merkuru a Plejád. Bude to ale vyžadovat triedr se zorným polem alespoň 7°, ten nám spolehlivě ukáže Plejády i velmi tenký srpek Měsíce. Ideální pozorovací okno je mezi 21.00–21.30 SELČ a nutný je dobrý výhled k severozápadu a čistá obloha až k obzoru.

Další planety jsou vidět na ranní obloze, kde spatříme Saturn, Mars, Venuši a Jupiter. Měsíc je na své pouti oblohou navštíví mezi 22.–27. květnem. K těsné konjunkci Marsu s Jupiterem dojde 29. 5. v poledne (0,6°). Obě planety v těsné blízkosti spatříme toho dne ráno nad východojihovýchodním obzorem a společně se vejdou do zorného pole i silněji zvětšujícího dalekohledu.

Úplné zatmění Měsíce, k němuž dojde 16. 5., bude od nás pozorovatelné pouze jako částečné a navíc za svítání jen nízko nad obzorem. Měsíc začíná vstupovat do zemského stínu asi o půl páté ráno, ale již 3/4 hodiny poté zapadá. Více na https://www.asu.cas.cz/…/castecne-zatmeni-mesice-16….

 

FB – ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře