JIŽNÍ ČECHY: Velikonoce s Joulinkou přilákaly do Temelína pět stovek dětí a...

JIŽNÍ ČECHY: Velikonoce s Joulinkou přilákaly do Temelína pět stovek dětí a dospělých

 

Bez jednoho člověka rovných pět set lidí, dětí i dospělých, prošlo v průběhu velikonočních svátků Infocentrem Jaderné elektrárny Temelín. Návštěvníky přilákaly Velikonoce s Joulinkou, s jedním z energetických skřítků, takzvaných enerů. Už tradiční a mimořádně oblíbenou akci uspořádali energetici znovu po dvouleté odmlce způsobené koronavirovou pandemií prostorách temelínského „íčka“ na zámečku Vysoký Hrádek a v přilehlém parku.

„Letošní velikonoční návštěvnost sice nepokořila rekord z roku 2019, ale zájem byl velmi slušný. A to i vzhledem k ochlazení a ukázkovému aprílovému počasí. Po dvouleté covidové odmlce vše naznačuje tomu, že naše infocentrum znovu rychle a naplno ožívá,“ uvedla v pondělí odpoledne vedoucí Infocentra JE Temelín Hana Marečková a doplnila, že na prohlídku infocentra elektrárny a jeho okolí dorazily kromě rodin s dětmi i skupiny lidí tvořené čistě dospělými, od studentů až po seniory i běžné výletníky. „Návštěvníci přijeli z různých částí jižních Čech, ale také například z Prahy či Liberce,“ poznamenala Marečková.

Velikonoce s Joulinkou odstartovaly v zámečku a jeho parku s Ptačí stezkou a Motýlí loukou ve čtvrtek 14. dubna a pokračovaly až do pondělí 18. dubna. Na děti čekala soutěž, procházka parkem a na jejím konci sladká odměna za splněné úkoly. První úkol, vymalovat velikonočního zajíce čekal děti přímo v expozici infocentra, před zámečkem si zaskákaly velikonočního panáka a skákaly přes švihadlo, pak v parku běhaly, přenášely vajíčka na lžičce, hledaly ptáka na rybníčku a počítaly včelí úly. Samozřejmě opatrně a pod rodičovským dozorem.

„Bydlíme kousek odsud. Přijeli jsme hlavně kvůli dcerám. Jinou volbu jsme ani neměli. O Velikonocích s Joulinkou jim řekla maminka, která v elektrárně pracuje,“ usmíval se při procházce parkem Pavel Horák z nedalekých Chrášťan.

Zámeček Vysoký Hrádek patří díky existenci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ dlouhodobě mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech. Více k exkurzím v temelínském Infocentru lze nalézt na: https://www.cez.cz/cs/o-cez/infocentra/temelin-136405 .

Pro zájemce o volnou prohlídku a individuální návštěvníky je infocentrum otevřeno každý den, včetně sobot a nedělí od 9.00 do 16.00 hodin. Prohlídky s průvodcem se konají od pondělí do pátku dopoledne vždy po předchozí domluvě, odpoledne od 13:30 a od 15:00 hodin. V sobotu, v neděli a státních svátcích začínají vždy od 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 a 15:00 hodin.


 

  • Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře