TÝDEN NA RADNICI (3): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (3): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

 

Zajímavá byla návštěva na jednání okresní hospodářské komory v Prachaticích. Člověk si uvědomí, co všechno je prostor podnikatelů, tedy těch, co dávají práci, hýbou ekonomikou. Třeba jenom údaj o vytváření hrubého domácího produktu na obyvatele, žijících u nás na Prachaticku a v podobných s námi sousedních regionech SRN a Rakouska, je zajímavý. Máme tady u nás asi poloviční výkonnost. Rozbor čísel, příčiny a jejich dopad na struktury všeho možného od provozních věcí až po školství byl zajímavý.

Negativní byla zpráva, že se nepodařilo získat na nově zamýšlený textilní obor studia na Střední škole více než tři zájemce. I proto, že praxe měla by být v projektu firmy Vavi. To jsme na kraji podporovali.

Také to je projev míry nezaměstnanosti, která se pohybuje v našem šumavském regionu kolem dvou až tří procent. Přiznává se, že kolem čtyř procent je těch, kteří se do práce nezapojují a ani po ní netouží. Pak se nedivme, že nemáme lidi na práci. Určitě to budeme porovnávat i s našimi plány.

Na radnici pokračujeme v personálních pohovorech. Analýzu tajemníka probíráme se šéfy odborů včetně hodnocení jejich práce. Jen pro představu: pro město pracuje asi 20 zaměstnanců (především investice a hospodářský a bytový odbor, atd.) a zbytek pracuje pro stát (matrika, dopravka, občanky, stavební odbor, atd. …). Je to více jak 50 pracovníků.

Jinak se rozjela příprava cyklostezky Volyňka, chceme to dát do grantu na podzim, a to zatím jenom do Sudslavic, dál není dohoda na pozemcích.

Nu a rozdělili jsme si gesci samosprávy mezi mnou a místostarostou. Já budu mít na starosti hlavně finance, školství, strategii, povodňové a krizové řízení, příspěvkovky, atd. Místostarosta pak investice a opravy, dopravu, kulturu a sociální věci. Řada dalšího se prolíná.

Tak to pro tento týden jenom pár střípků z radnice.

Přeji všem hezký víkend.

Pavel DVOŘÁK

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře