NEBE NAD HLAVOU: Ledoví muži nosí do střední Evropy ochlazení a také...

NEBE NAD HLAVOU: Ledoví muži nosí do střední Evropy ochlazení a také přízemní mrazíky či dokonce mrazy

Ilustrační foto: Jiří VOPĚNKA

 

Takzvaní „ledoví muži“, známí Pankrác, Servác a Bonifác, se v kalendáři objevují na konci první poloviny května a přináší do střední Evropy ochlazení a často také přízemní mrazíky nebo dokonce i mrazy.

Tato pranostika se často objevuje v kronikách z 19. století, to se podle statistik vyskytovaly ledoví muži s pravděpodobností 55 až 65 % (v 21. století je výskyt pravděpodobný z 30 %).

Právě v polovině května jsou mrazíky velmi nebezpečné pro zemědělské plodiny a mohou  výrazně ovlivnit následující úrodu, zejména pak ovoce a zeleniny. Naši předkové počasí z tohoto důvodu důkladně pozorovali a v lidových pranostikách spojily ochlazení právě se svátky Pankráce, Serváce a Bonifáce (12.5 až 14.5.). Ochlazení je dáno severním, severozápadním nebo severovýchodním prouděním, tedy severní nebo severovýchodní cyklonální situací nad Evropou.

Období ledových mužů ukončuje jejich kuchařka – Žofie, kterou v kalendáři najdeme 15. května a projevuje se především dešti. V průběhu roku se poměrně běžně vyskytují situace vpádu výrazně chladnějších vzduchových hmot ze severu. V zimě tyto situace přináší arktické mrazy, s postupem jara a oteplování na severní polokouli již vpády vzduchu od severu nepřináší arktické mrazy, ale neustále znamenají výrazné ochlazení.

Z dlouhodobé empirické zkušenost je právě období května posledním termínem, kdy takové ochlazení dosahuje všeobecně (tj, na většině území) pod bod mrazu.

 

NEBE NAD HLAVOU

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře