TIP NA VÝLET: Veřejnost může nahlédnout do života jelenů na Šumavě na...

TIP NA VÝLET: Veřejnost může nahlédnout do života jelenů na Šumavě na třech místech

Správa Národního parku Šumava (NPŠ) spravuje a využívá přezimovací obůrky pro jelení zvěř. Kromě hlavního účelu, soustředění jelení zvěře migrující z klimaticky nepříznivých místo uvnitř NPŠ do nižších poloh, některé obůrky slouží i k pozorování jelení zvěře jako zpestření nabídky NPŠ jeho návštěvníkům.

Veřejnost může nahlédnout do života jelenů na Šumavě na třech místech: Srní (Beranky), Borová Lada (Špičák), Stožec (U Herciána nedaleko Nové Pece). Tato místa jsou od sebe relativně hodně vzdálená a každé z nich leží ve zcela jiných přírodních podmínkách a rovněž jejich poloha vůči lidským sídlům nebo liniovým stavbám je rozdílná. Z toho plynou i rozdíly v chování jelení zvěře v jednotlivých obůrkách a rozdílných možnostech úspěšně zvěř spatřit a nerušeně pozorovat.

 

 

 

Jeleni jako hodinky – Beranky

Na Srní leží obůrka Beranky poměrně daleko od lidských sídel a lidská činnost spojená s běžným životem Šumavana nebo turisty se rozlehlé obůrky téměř netýká. Současně je okolí Srní místem, kde je NPŠ “nejhlubší” a leží v obvyklém zimním migračním koridoru jelení zvěře z oblasti drsných Šumavských plání, kde se ve vegetační době zdržuje, do údolí Křemelné. Z velkého prostoru s drsným klimatem se do okolí Srní poměrně brzy, již koncem podzimu, začíná stahovat zvěř v relativně vysokých počtech. Jinými slovy: téměř jistě, relativně brzy a v relativně hojném počtu se do klidného prostředí soustředí plachá zvěř. Avšak díky klidnému prostředí bez negativního vlivu lidské civilizace se poměrně brzy přizpůsobí režimu obsluhy obůrky (krmení, úklid apod.), a proto lze na Srní velmi brzy úspěšně nabízet návštěvníkům možnost zvěř pozorovat jako podle „rozvrhu”.

Pozorovací dny: úterý, čtvrtek a sobota. Nutná rezervace na: jiri.kec@npsumava.cz nebo Tel.: 731 530 235 (9.00–15.30 hod.). Vstupné: 20,- Kč, děti do 150 cm zdarma. Délka trasy 1,5 km.  

Ostražitost a trpělivost – Špičák

Obůrka Špičák u Borových Lad je v zimě domovem také poměrně velkého množství jelení zvěře, ale její migrace do ní je z menší oblasti a ne tak klimaticky drsné. První úspěšné pozorování je tak na Borových Ladech mnohem více závislé na průběhu zimy než na Srní. Zvěř do obůrky schází pomaleji a v případě mírnější zimy s nižší sněhovou pokrývkou (jako byla loňská a doposud je i ta letošní) nemá potřebu využívat potravní nabídku obůrek a preferuje volný pohyb a možnost pastvy mimo. V případě, že se do obůrky dostane, musí si také zvyknout na režim krmení a pozorování. To komplikuje skutečnost, že mezi pozorovacím srubem a plotem obůrky vede lesní cesta, kterou často využívají k procházkám lidé z Borových Lad. Plachá zvěř, běžně velice ostražitá, potřebuje delší čas na ověření, že jí od náhodných kolemjdoucích nehrozí nebezpečí. To jsou důvody, proč je nutná větší trpělivost před začátkem pozorování na Borových Ladech.

Pozorovací dny: středa, Sraz: Obecní úřad Borová Lada Nutná rezervace na: borlada@npsumava.cz nebo Tel.: 388 434 125, stupné: 20,- Kč, děti do 150 cm zdarma
Délka trasy 2 km.

Malá a v teple – U Herciána

Pozorovací místo nedaleko Nové Pece U Herciána je v relativně teplé části Šumavy a leží tam, kde je území NP velmi úzké. Do obůrky tedy míří jelení zvěř z velmi malé oblasti, kde navíc hustota populace není tak vysoká. Platí zde to samé jako o Borových Ladech, ale ještě ve větší míře možnosti pozorování ovlivňuje relativně mírné klima.  Jeleni se dolů stahují ještě o něco později a v menším množství než na předchozích místech. Nedaleko obůrky, která je současně nejmenší, také vede veřejná komunikace Nová Pec – Jelení.  Průběh „naplňování” této malé obůrky jeleny a jejich adaptace na podmínky zimního útočiště je tak ještě specifičtější. Pozorovatelé musí mít tedy o něco větší trpělivost než jinde.

Pozorovací den sobota, sraz v Nové Peci (křižovatka za mostem) ve 12:00 (přesun auty 4,5 km k obůrce). Nutné předchozí telefonické, nebo e-mailové objednání na IS Stožec (388 335 014, isstozec@npsuamva.cz), nejpozději do čtvrtka 12:00. Ostatní záležitosti stejné jako na ostatních poz. místech: cena 20,- (děti do 150 cm zdarma), teplé oblečení, bez psů. 

Co schází? – čas a úcta

Popsané odlišnosti odráží nejen pestrost šumavské přírody, ale také ukazují na to, jak zdánlivě stejné věci na zdánlivě stejných místech v přírodě fungují jinak a proč. Měli bychom být více pokorní a nevnucovat přírodě tak sveřepě lidské „jízdní řády”. Čas a respekt k jeho běhu je to, co nám lidem na rozdíl od nerušené přírody chybí. Buďme tedy trpěliví, nerušme a přemýšlejme o přírodě i o sobě. Pak se snáze vyrovnáme i s jinými věcmi než jen s tím, že jeleni nepřišli.

Jan KOZEL, náměstek ředitele Správy NP Šumava

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře