ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Vydejte se do přírody a nasbírejte si první jarní...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Vydejte se do přírody a nasbírejte si první jarní byliny. Čtěte, jak je použít a jak jsou důležité

 

Jaro je v plném proudu a přináší nám první šanci pro sběr léčivých bylin. Víte, jaké byliny si můžete na počátku jara nasbírat a proč jsou pro vás zdravé? V dnešním článku se zaměříme na jarní bylinky, jak je použít a proč mohou být pro některé z vás velmi důležité.

 

Mladé kopřivy

Za sluníčkem se již vytahují mladé listy kopřiv, které obvykle sbíráme jako ingredienci do velikonoční nádivky. Kopřivy jsou však i skvělým zdrojem vitaminu C, E, B12, beta-karoten, železo, křemík, mangan, lecitin a dalších pro zdraví důležitých látek. Z kopřivy si snadno připravíte detoxikační nápoj. Nasbírejte si čerstvé lístky kopřivy plné síly, následně je můžete přidat do svých jídel, usušit je či přelít horkou vodou. Usušenou kopřivu můžete užívat po celý rok.

Podběl

Další bylinka, která na vás hned začátkem jara vykoukne, je podběl. Podběl lékařský můžete vidět i v okolí sídlišť. Z podbělu se sbírají květy a listy. Květy si můžete nasušit, ale nikdy ne déle než týden, jelikož čím déle je sušíte tím více ztrácí barvu i svou vůni. Podběl se používá k léčbě hrudních onemocnění, působí proti suchému kašli a má pozitivní vliv na astma. Používat jej můžete ve formě výluhu, tinktury a sirupu. Připravit si můžete i účinnou koupel s květy podbělu.

Listy pampelišek

V brzkém období jara prozatím nenarazíte na květy pampelišek, ale můžete si nasbírat mladé lístky, které nejsou ještě hořké. Výborné jsou v salátu spolu s rukolou, ořechy a červenou řepou. Pampeliška účinně pomáhá při bolestech žlučníku a onemocnění jater. Listy si nenasušíte, ale později si můžete nasušit květy pampelišky či z nich připravit zdravý med.

Sedmikráska

Kromě toho, že můžete květy sedmikrásek ozdobit saláty a polévky, můžete si i květy sedmikrásek nasušit a uchovat na tmavém místě. Sedmikrásky vypadají usušené nádherně a přidat je můžete i do koupelových směsí. Aktivní látky v sedmikráskách působí močopudně, podporují pocení a čistí krev. Pozitivně působí na činnost jater a žlučníku, pomáhají i s kožními potížemi, dnou a artritidou. A jak si připravit čaj ze sedmikrásek? Květy si připravte do hrníčku, přelijte horkou vodou, nechte vylouhovat po dobu 10 minut a následně přeceďte a pijte. Doslaďte si čaj pampeliškovým medem a vychutnávejte si jeho jemnou chuť.

Prvosenka

I prvosenku můžete ve své bylinkářské činnosti využít. Prvosenka je též jedním z prvním poslů jara. Sbírá se květ a řadí se mezi byliny, které pomáhají s léčbou dýchacích obtíží. Obsahuje totiž saponiny, které pomáhají ředit hleny v průduškách a plicích, čímž velmi pomáhá ulehčit odkašlávání. Užívat ji můžete při nachlazení, chřipce, astmatu a bronchitidě. Pomoci vám však může i s migrénou, stresem a chronickou nespavostí. Prvosenka se spíše přidává do bylinných směsí, než aby se vařila samostatně. Můžete si z ní však připravit čaj, podobně jako ze sedmikrásek.

Jaké byliny ještě můžu sbírat?

Během dubna můžete sbírat další byliny, které vám jaro přinese. Sbírají se listy olše lepkavé, které působí proti průjmu, nachlazení a jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích. Dále je možné sbírat plicník, pitulník, fialky či kuklík.

 

Text a foto: ČESKO ZDRAVĚ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře