AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Víkend 4. a 5. března

Svátek má Stela (sobota)
šumava ipi
Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

jarni kvety (5)Ženské křestní jméno Stela má v sobě kousek tajemna, je hluboké jako noční obloha a zářivé jako hvězdy na ní. Nositelka jména Stela je sama jednou z krásných a tajuplných hvězd.
Odvozeniny a varianty: Jméno Stela nemá ženský protějšek, vyskytuje se však také ve variantě Stella nebo Estela. Významově je příbuzné se jmény Ester či Dagmar, také Aurora, Zora nebo Jitřenka. Domácky se jméno užívá jako Stelka, Stelča, Steli, Stelina, Stelinka, Stelička, Steluška apod. Jméno Stela existuje i ve slovenštině. Angličtina jméno zná jako Stella, Estella či Estelle, němčina jako Stella, stejně tak i italština, španělština, ruština nebo maďarština. Francouzskou podobou jména je Stella, také Estella, Estelle nebo Estrella.
Významné nositelky: Nositelkou jména byla slavná česká herečka a zpěvačka Stella Májová, rozená jako Stella Weingärtnerová. Ztvárnila mj. nezapomenutelnou princeznu Zpěvanku ve filmové pohádce Byl jednou jeden král. Jméno náleží i k další oblíbené české herečce, byla jí dnes již legendární Stella Zázvorková, vdaná jako Stella Kopecká. Mezi současnými nositelkami jména najdeme například Stellu Ninu McCartney Willis, britskou módní návrhářku, dceru populárního hudebníka Paula McCartneyho.
Původ a význam jména: Ženské křestní jméno Stela (také Stella) pochází z latiny. Jeho původ je spojován s latinským jménem Stella, které v překladu znamená „hvězda”. Stejný je i význam jmen Stela a Stella. Jméno souvisí také s řeckým „aster” („hvězda”).

 

Svátek má Kazimír (neděle)

jarni kvety (4)Kazimír je mužským křestním jménem, které má i ženský protějšek ve jménu Kazimíra. Domáckými podobami jména jsou Kazimírek, Kazík, Kazi, také Míra nebo Mirek. Jméno se užívá i ve slovenštině. Německá verze jména je Kasimir, anglická Casimir, stejně tak i francouzská, holandská nebo norská. Italská, španělská a portugalská mutace jména je Casimiro. Polština jméno zná jako Kazimierz, ruština jako Kazimir, maďarština jako Kazimír.
Významní nositelé: Jméno Kazimír nosila řada polských králů, například Kazimír II. Spravedlivý, Kazimír II. Veliký nebo Kazimír IV. Jagellonský, také uherský král Kazimír Jagellonský. Jméno patřilo i slovenskému básníku a dramatikovi Kazimíru Bezkovi. Jméno nosil i ruský malíř Kazimir Severinovič Malevič.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Kazimír je slovanského původu, vyvinulo se zřejmě z polštiny a rozšířilo se i do neslovanských jazyků. Jméno se vykládá jako složenina slov „kazi“ („kazit“, „ničit“) a „mír“ ve významu „mír“, „klid“. Význam jména Kazimír je tak „ten, kdo kazí mír“. Jméno se užívalo zvláště v období válek, slovanská jména se totiž většinou užívala pro věštění budoucnosti. Na druhé straně se však jméno Kazimír může vykládat i jako „ten, kdo káže mír“, „ten, kdo usiluje o mír“. Část jména „kazi“ by pak pocházela ze staroslovanského slova s významem „kázat“.

 

plakat bošiceVýročí dne (sobota):

  • asi 938 – Ostatky svatého Václava byly přeneseny do rotundy svatého Víta na Pražském hradě.
  • 1386 – Litevský velkokníže Jogaila byl jako Vladislav II. 0404Jagello korunován polským králem, počátek vlády jagellonské dynastie.
  • 1461 – Válka růží Jindřich VI., poslední anglický král z rodu Lancasterů, byl sesazen svým bratrancem Eduardem z Yorku, který poté usedl na trůn jako Eduard IV.
  • 1678 – Narodil se Antonio Vivaldi († 28. července 1741), italský hudební skladatel, autor houslových koncertů Čtvero ročních období.
  • 1919 – Vznik Československa: V českých a moravských městech obývaných Sudetskými Němci se konala generální stávka a demonstrace za právo na sebeurčení. Během následného vojenského zásahu zemřelo 53 lidí.

 

Výročí dne (neděle):

  • 1512 – Narodil se Gerhard Mercator, vlámský kartograf a matematik, který vynalezl nový způsob mapového zobrazení, známého jako Mercatorovo zobrazení.
  • 1936 – Konal se první let prototypu britské stíhačky Supermarine Spitfire, která sehrála významnou roli v bitvě o Británii.
  • 1940 – Katyňský masakr: Sovětské politbyro v čele s Josifem Stalinem schválilo návrh šéfa NKVD Lavrentije Beriji na likvidaci více než dvaceti tisíc polských vojáků a civilistů, zajatých během sovětské invaze do Polska.
  • 1946 – Někdejší britský premiér Winston Churchill varoval ve fultonském projevu, že „od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona.“
  • 1953 – Zemřel Sergej Prokofjev (* 23. dubna 1891), ruský hudební skladatel, autor hudby k baletu Romeo a Julie.

 

Víkendové pranostiky:

Březen – za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť – pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj – bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.

 


 

Kam o víkendu za kulturou, zábavou a jinými radovánkami poradí naše stálá rubrika zde:

VYBERTE SI: Nejen zábava a poučení. Naše nabídka společenských, kulturních, sportovních i jiných akcí

 

Dopravní nehody:

bouračka logoOd 4.3.2017 13:55 do 16:00; na silnici v obci Strážný okres Prachatice; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; NA x MOTO se zraněním. Na místě ZZS a PČR. POLICIE ČR

bouračka logoOd 5.3.2017 16:25 do 17:25; na silnici 14516 u obce Zdíkov okres Prachatice; nehoda; havarované vozidlo; havárie OA. POLICIE ČR

 

 

 

mapa počasí 040317

Jak vysoko vystoupí dnes odpolední teploty? Až k 18 °C! Už v neděli se ochladí. Meteopress Online

 

mapa počasí 040317x

Teplo, ale větrno! Tak by se dal shrnout první meteorologický jarní víkend. Také v neděli to bude foukat zejména na východě území. Meteopress Online

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře