AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Středa 1. března

Svátek má Bedřich
zima šumava ipi
Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

jaro kvety phoJméno Bedřich v sobě ukrývá eleganci, šarm i vtip. Je jménem pro muže, který umí užívat svoji moc k potěše ostatním, jménem pro muže, který žije s ostatními v míru.
Odvozeniny a varianty: Mužské křestní jméno Bedřich má i svůj ženský protějšek ve jménu Bedřiška. Domáckými podobami jména jsou Béďa, Béda, zdrobněle pak například Bedřišek. Bedřich je českým jménem, které se v ostatních jazycích přibližuje své původní podobě „Fridurihhi“. Německy se užívá jako Friedrich nebo zkráceně Fritz, anglicky Frederic nebo Frederick, francouzsky Frédéric. Polština zná jméno jako Fryderyk, maďarština jako Frigyes, italština jako Federico, stejně tak i španělština. Slováci užívají jméno jako Fridrich.
Významní nositelé: V oblasti hudební najdeme významného českého zástupce jména, je jím autor mnoha věhlasných oper, mj. opery Prodaná nevěsta, Bedřich Smetana. Jméno nosil také český jazykovědec Bedřich Hrozný. V historii pak najdeme i českého knížete Bedřicha, německého císaře jménem Fridrich I. Barbarossa nebo pruského krále Fridricha II. Velikého.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Bedřich má staroněmecký původ. Vyvinulo se ze staroněmeckého jména Fridurihhi. První část jména „Fridu“ lze přeložit jako „mír“ a druhou část „rihhi“ jako „vládce“. Fridurihhi, německy Friedrich, česky Bedřich se tak významově předkládá jako „mírumilovný vládce“. Významově je tak jméno Bedřich spojené se jmény Miroslav nebo Lubomír. Česká podoba jména vznikla ve staročeštině, která zaměňuje písmeno F (ze jména Fridurihhi) za B.

Výročí dne:

  • 1325 – Moskva se stala církevním centrem Ruska; moskevský kníže Ivan I. Kalita dosáhl přenesení sídla metropolity z Vladimiru do Moskvy.
  • 1565 – V Jižní Americe byla založena portugalská kolonie São Sebastião do Rio de Janeiro (Svatý Sebastián na Lednové řece), dnešní Rio de Janeiro.
  • 1872 – Byl zřízen první národní park světa, Yellowstonský národní park v USA .
  • 1954 – Jaderné testy Spojených států: Výbuch patnáctimegatunové vodíkové pumy zvané Castle Bravo na atolu Bikini způsobil rozsáhlé radioaktivní zamoření.
  • 2002 – Ve východním Afghánistánu byla zahájena Operace Anakonda, první přímý pozemní střet USA a jejich spojenců s jednotkami Tálibánu.

 

Pranostiky pro dnešní den:

Závěj svaté Albíny zaplavuje doliny.
Svatá Eudoxie psa až po uši zavěje.
Eudoxie příznivá, ale blátivá.


 

Sjízdnost silnic:

SjizdnostOd 1.3.2017 05:15 do 09:15; na silnici 4 v obcích Strážný, Lenora, Horní Vltavice, Kubova Huť a Vimperk okres Prachatice , délka 21km; uježděný sníh; sjízdné se zvýšenou opatrností; v úseku Vimperk – HP Strážný, kamiony mají problémy. POLICIE ČR


 

Firmy utratí v jižních Čechách miliardy. Vznikne přes 1500 míst

idnesMiliardové investice a nábor stovek lidí. Firmám v jižních Čechách se daří a plánují další rozšiřování. Vládní agentura CzechInvest za loňský rok v regionu dohodla osm projektů za 6,4 miliardy korun. Firmy mají do budoucna nabrat 1 611 lidí…

 

Druhá vlna EET začala, připojuje se až čtvrt milionu obchodů

idnesFirmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu musí od středy začít evidovat tržby. Podle původních odhadů Finanční správy se to týká zhruba čtvrt milionu podnikatelů. Autentizační údaje si jich vyzvedlo přes 112 tisíc. Server iDNES.cz sleduje dění kolem druhé vlny EET v on-line reportáži….

 

Šest tipů pro zdravější oči vašich dětí: mrkev, tučné ryby i pobyt venku

idnesZrak hraje v našem životě velmi důležitou roli a jeho zdraví bychom neměli opomíjet ani u dětí. Spolu s odborníky jsme proto seznam šesti věcí a aktivit, které podpoří správný vývoj zraku a ochrání ho před poškozením….

 

Poslanci na Zemana nedali. Zákon o národních parcích schválili bez senátních úprav

novinky.czPoslanci ve středu přehlasovali Senát a podpořili původně schválenou verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která se mimo jiné týká i budoucnosti národních parků. Senátoři chtěli prosadit, aby obce získaly větší práva. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil navrhované změny za nebezpečné a varoval, že by mohly vést až k zániku národních parků…

 

 

graf počasí 280217

Meteopress Online

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře