RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tvarohová rozhuda a chleba, to bývala strava lidí...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tvarohová rozhuda a chleba, to bývala strava lidí v době senoseče

rozhuda

 

TVAROHOVÁ ROZHUDA (Strašín 1898, Vůně dobrot z podhůří Šumavy)

Rozhuda byla s chlebem hlavní stravou, kterou si lidé nosili na louky v době senoseče. Základem je tvaroh, kysanka a máslo. Rozhuda časem došla i obměn. Později se tedy dělala i sardinková, šunková, papriková. Základ je ale vždy stejný. Já dělala s česnekem a cibulkou. K tomu je nejlepší chléb nebo domácí houstičky. Dnes jsem pekla housky nezdické.

Suroviny:
25 dkg měkkého tvarohu
10 dkg másla
5 lžic kysané smetany
1 stroužek česneku
1 jarní cibulka
sůl, mletá paprika, špetka sušeného tymiánu

Máslo, tvaroh a smetanu utřeme, přidáme cibulku a česnek. Dochutíme kořením.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

 

2 1 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře