AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Úterý 21. února

Svátek má Lenka

kvetzima jvopLenka je příjemným českým jménem, jednoduchým a praktickým. Jméno dává velký prostor pro domácí variace, stejně tak je neomezený prostor v jeho výkladu. Žena jménem Lenka může být zářivým světlem, hvězdou či pochodní, stejně tak i strážnou věží pro své blízké.
Odvozeniny a varianty: Ženské křestní jméno Lenka se vyskytuje také ve variantě Lena. Jméno nemá mužský protějšek. Jméno je dle některých teorií příbuzné se jmény Helena či Magdalena. Užívá se také jako domácí podoba těchto jmen, stejně tak i jmen Apolena a Eleonora. Domáckými verzemi jména jsou Léňa, Lenča, zdrobněle pak Lenička, Lenuška, Lenina, Leninka aj. Jméno znají i Slováci. Anglická verze jména je Lena, stejně tak i italská nebo polská. Němčina jméno užívá jako Lenka, Lena, také Lene nebo Leni. Maďarština jméno zná jako Lenke nebo Léna.
Významné nositelky: Jméno Lenka nosí například české zpěvačky Lenka Dusilová a Lenka Filipová, také modelka Lenka Hanáková nebo jachtařka Lenka Šmídová. Jméno dnes patří také k herečkám Lence Machoninové, Lence Vlasákové, Lence Kořínkové, Lence Ouhrabkové nebo Lence Termerové.
Původ a význam jména: Ženské křestní jméno Lenka nemá zcela jasný původ. Existuje několik teorií výkladu, které jméno spojují s různými jmény. Dle jedné z nich má být Lenka domácí zkráceninou jména Helena. Stejně jako toto původem řecké jméno by se pak překládalo jako „světlo“ či „pochodeň“. Další vědci jméno spojují se jménem Magdalena. Toto jméno pochází z hebrejštiny a překládá se jako „původem z Magdaly“, tak by se pak překládalo i jméno Lenka. Jméno souvisí i s aramejským slovem „magdala“ ve významu věž.

 

Dnes je Mezinárodní den mateřského jazyka

mateřský jazykPo celém světě se mluví přibližně 7 tisíci jazyky, přičemž některé z nich neexistují ani v písemné podobě. Každý z těchto 7 tisíc jazyků je pro určitou skupinu lidí jazykem mateřským i proto byl vyhlášen Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento den nám připomíná význam jazyka, primárně toho mateřského a jeho rozmanitost. Jedním z důvodů, proč UNESCO vyhlásilo tento mezinárodní den je skutečnost, že mnoha jazykům hrozí zánik (jedná se o jazyky používáné malou skupinou lidí – v celosvětovém měřítku) a díky faktu, že některé z jazyků nemají svou písemnou podobu, hrozí jejich zánik úmrtím posledních lidí, kteří tímto jazykem hovoří. Na první pohled bychom si mohli říct – no a co, když tímto jazykem hovoří pouze úzká skupina lidí. Opak je pravdou, neboť v každém jazyce nalezneme jedinečné zkušenosti a znalosti týkající se prostředí, vlivů počasí, mytologie či počítání a vnímání času apod. Právě tento typ informací činí lidstvo vzdělaným a jedná se o velmi vzácné dědictví.

 

Dnes je Mezinárodní den průvodců cestovního ruchu

pruvodciV rámci oslav Mezinárodního dne průvodců cestovního ruchu se v České republice na mnoha místech konají různé akce. Průvodci ve spolupráci s turistickými centry pořádájí různé akce, prohlídky po památkách, ulicích a pamětihodnostech měst, hradů, zámků a památek obecně. Těchto akcí se můžete zůčastnit většinou bezplatně nebo za symbolickou cenu. Pro odborou veřejnost jsou často pořádány tématické semináře se zaměřením na novinky v cestovním ruchu, v průvodcovském odvětví či v regionech. Nad těmito semináři má velmi často záštitu naše oficiální autorita – Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.

 

Dnes je Mezinárodní den boje proti kolonialismu

kolonialismusplakat vimperkMezinárodní den boje proti kolonialismu je připomínkou a zároveň výročím povstání námořníků z Bombaje proti britské koloniální nadvládě. Tento mezinárodní den se slaví díky skautské mládeži ze zemí jihovýchodní Asie.

 

Výročí dne:

  • 1471 – Zemřel Jan Rokycana, český spisovatel a husitský teolog (* asi 1396).
  • 1613 – Michail Fjodorovič Romanov byl zvolen ruským carem, počátek vlády dynastie Romanovců v Rusku.
  • 1894 – Vynesením rozsudků za tajné spolčování a protistátní činnost byl v Praze ukončen proces s Omladinou.
  • 1916 – První světová válka: ve Francii byla zahájena bitva u Verdunu, nejdelší a jedno z nejkrvavějších střetnutí celé války.
  • 1953 – Francis Crick a James Dewey Watson objevili strukturu molekuly DNA.

 

Pranostiky pro dnešní den:

V únoru sníh a led – v létě nanesou včely med.
Když skřivánek v únoru zpívá, velká zima potom bývá.
Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky
Když únor vodu spustí, ledem ji březen zahustí.

 


Útok Babišových médií proti obyvatelům Šumavy

forum 24Babišovy noviny zahájily frontální útok proti obyvatelům Šumavy a proti starostům jejich obcí. V obou denících, které Andrej Babiš vlastní, se objevily články, které zahajují závěrečnou kampaň proti senátní verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny….

 

To nemá obdoby. Stropnický předal polovinu naší armády pod německé velení. Vojenský analytik vstává ze židle

parlamentni listyAnalytik Martin Koller se ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz zaměřil na dohodu o přidružení české čtvrté brigády rychlého nasazení k velení německé obrněné divize, kterou podepsal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Něco takového nemá v české historii obdoby, snad jen s dočasnou výjimkou takzvaného vládního vojska v době protektorátu a svatováclavské roty SS v roce 1945,“ zlobí se Koller….

 

Dopravní nehody:

• Od 21.2.2017 13:45 do 15:55; na silnici 142 u obce Volyně okres Strakonice; Volyně, Nišovice, okr. Strakonice; nehoda; OA se zraněním, na místo HZS i ZZS, vozidlo na střeše. POLICIE ČR

• Od 21.2.2017 18:35 do 20:40; na silnici 142 u obce Volyně okres Strakonice; Nišovice, Volyně, okr. Strakonice směr Litochovice; nehoda; OA, střed se zvěří ,bez zranění, na místo OOp Volyně. POLICIE ČR

• Od 21.2.2017 20:05 do 22:10; na silnici 14128 u obce Prachatice; ul. Žernovická směr Žernovice, za ČS Papoil; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA se zraněním. Na místo ZZS, HZS PČR. POLICIE ČR

 

Nebezpečná překážka na vozovce:

• Od 21.2.2017 14:25 do 15:35; na silnici 4 u obce Vimperk okres Prachatice; Vimperk, Pasovská, u žel. přejezdu č. P1002; Pozor! Předmět na vozovce; ulomená větev, na místo HZS a OOP Vimperk. POLICIE ČR

• Od 21.2.2017 14:50 do 15:55; na silnici 4 u obce Vimperk okres Prachatice; Vimperk-Výškovice směr Strakonice; Pozor! Předmět na vozovce; padlý strom na vozovce, jeden jízdní pruh neprůjezdný, na místo HZS. POLICIE ČR

 

mapa počasí 210217

Prší, prší jen se leje! Déšť bude slábnout až během odpoledne. Meteopress Online

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře