PROSTOR ZASTUPITELŮM: Spolupráce s námi by neměla být komplikací, ale přínosem pro...

PROSTOR ZASTUPITELŮM: Spolupráce s námi by neměla být komplikací, ale přínosem pro město

 

Vimperským zastupitelům přišel mailovou poštou dopis od regionální platformy Prostor Vimperk, která spatřuje smysl své činnosti ve zvyšování povědomí o významu architektury, urbanismu a městského plánování. Dopis obdržela také redakce Za krásnější Vimperk. Společně se členy platformy budeme sledovat a vyhodnocovat, zda a jaký postoj jednotliví zastupitelé města k dopisu zaujmou, jaké konkrétní kroky v průběhu svého mandátu ve smyslu zmíněného dopisu budou činit.

Dopis zveřejňujeme v plném znění bez redakční úpravy:

 

Vážená paní starostko, vážený pane místostarosto, vážení radní, vážení zastupitelé,

obracíme se na Vás ve věci naší platformy Prostor Vimperk. Tato platforma má za úkol zvyšovat povědomí o architektuře, veřejném prostoru a urbanismu. Rádi bychom vás touto formou informovali o naší iniciativě a jejích cílech. Jedním z nich je pořádání přednášek a diskuzí na dané téma. Jak už jste mohli zaregistrovat, podařilo se nám pozvat do Vimperka a Prachatic významného českého teoretika, propagátora a kritika architektury Adama Gebriana. Účast na této přednášce byla však velmi nízká, což je při nejmenším škoda. Možná je to i z důvodu, že se architektuře nepřikládá zvlášť velká důležitost a je považována jako pouhá nadstavba projektantské činnosti. Opak je však pravdou. Ať chceme nebo ne architektura je všude kolem nás, nejsou to jenom samotné stavby, ale především prostředí mezi nimi, nazývaný veřejný prostor. (uliční profily, náměstí apod.)

Tato akce ale určitě nebyla poslední. Účast nám přislíbili i další významní architekti, urbanisté, kteří působí na akademické půdě ČVUT a zabývají se touto problematikou velice podrobně. Naším cílem je nastartovat s vámi spolupráci a nabídnout vám všem naše služby zabývající se architekturou a urbanismem. Rozhodli jsme se vás alespoň touto cestou seznámit s našimi obecnými postoji, abychom vyjasnili cíle a smysl našeho úsilí.

Naším úkolem, který jsme si dali, je spolupráce na zkvalitňování našeho životního prostředí ve Vimperku a okolí.

Body, ke kterým se hlásíme, jsou názorně shrnuty v materiálu České komory architektů (dále jen „ČKA“): Program Architektura pro komunální politiku (k nahlédnutí na webových stránkách https://www.cka.cz/cs/cka/tema-CKA/program-architektura-pro-komunalni-politiku). Jsme si plně vědomi toho, že všechny tyto body opravdu nelze naplnit hned, proto jsme připraveni podpořit jakoukoli snahu s těmito body spojenou.

Níže se pokusíme vyjasnit smysl a cíle platformy.

Naše motivace

Mnozí studenti architektury i vystudovaní architekti cítí vzhledem ke svému profesnímu zaměření určitou větší míru odpovědnosti za prostředí, ve kterém žijí. Zároveň jsou často znepokojeni obecným stavem vnímání architektury a urbanismu v České republice, a to od úrovně laické veřejnosti až po státní správu. Důsledky nízkého povědomí se bohužel vepisují do obrazu našich měst i krajiny. Tyto pocity sdílí často i lidé z jiných oborů, kteří si udržují určitý kulturní přehled nad rámec své profesní specializace. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli podporovat povědomí o architektuře a urbanismu a nabízet náš pohled na danou problematiku a názor opřený o zkušenosti odborníků, se kterými jsme v kontaktu nebo jejichž práci sledujeme – odborníků nejen z oboru architektury a urbanismu, ale také z oborů sociologie, socioekonomie, ekonomie, ekologie, dopravní infrastruktury, památkové péče, územního a krajinného plánování atp. Urbanismus, ačkoli je často vnímán jako abstraktní pojem, zásadně ovlivňuje každý den život člověka ve městě – ať chce nebo nechce. Urbánní struktury a vztahy zde jsou a budou, i když jim nebudeme věnovat pozornost. Urbánní struktury a vztahy určují to, jak daleko to máme do obchodu, do školy, do práce, jak často potřebujeme auto, co nám nabízí ulice a veřejný prostor,… zásadní měrou ovlivňují, jak město prosperuje, jaká je v něm kriminalita, jak se lidé znají se sousedy, kolik času trávíme ve veřejném prostoru, jaký máme vztah k městu, kolik lidí se v budoucnosti do města přistěhuje nebo naopak z města odstěhuje. Přestože k promýšlení urbanismu a architektury měst existují pragmatické ekonomické a sociální důvody, domníváme se, že tím hlavním důvodem by měla být kultura – způsob, jakým se člověk vztahuje ke světu. Architektura a urbanismus jsou zásadní součástí naší kultury – od kultury se odvíjí a zpětně na ni zase působí.

Naše snažení ve Vimperku a v Prachaticích není v České republice rozhodně ojedinělé. Podobné platformy fungují nebo vznikají i v dalších městech. V jižních Čechách s představiteli města už úspěšně spolupracuje platforma CBArchitektektura (viz http://www.cbarchitektura.cz/). Hledáme tedy také možnosti, jak bychom mohli užitečně spolupracovat například se samosprávou měst a úřady, ale i se školami a s dalšími institucemi, v neposlední řadě také s veřejností. Jednáme ve veřejném zájmu pouze na základě našeho svědomí, přesvědčení a vědomostí, nezávisle na horizontu volebních období a na momentální politické konstelaci. Naše služby vám nabízíme, protože nepochybujeme o tom, že naše zájmy jsou společné.

Participace

V dnešní době snad již není potřeba zdůrazňovat úlohu participace veřejnosti, zvláště v oblasti řešení stavu veřejných prostranství. Participace veřejnosti, ačkoliv je to složité téma, kterému je třeba věnovat mnoho úsilí, se ukazuje jako velmi užitečný a vlastně i nezbytný nástroj pro efektivní správu měst. To, jakou úroveň bude veřejná diskuze mít, záleží především na vás. My zde nabízíme svůj hlas, hlas navíc posílený určitou měrou aktuálních vědomostí z oboru.

 Uzemní plán

Právní úprava a metodika tvorby územního plánu je v České republice zastaralá a neefektivní. Samotný územní plán tak není a nemůže být dostatečným nástrojem pro uchopení rozvoje a správy trvale udržitelného konkurenceschopného města, pokud mu nepředchází určité procesy. To je věc, se kterou se odborná veřejnost snaží vypořádat. Tématu se věnují odborné konference – Inventura urbanismu: http://www.inventuraurbanismu.cz/, kterých se účastní nejen přední čeští architekti a urbanisté. Většina obcí má územní plán. Bohužel je to často formální dokument, který slouží pouze k vypořádání individuálních požadavků, nikoliv k odbornému doporučení směřování obce. ÚP pro obce není povinný, ale bez jeho existence není možné dosáhnout na dotace, což je hlavní důvod , proč obce tento dokument pořizují. Ostatní nástroje územního plánování zůstávají nevyužity. Je proto potřebné užívat možností poradních orgánů a komplexního koncepčního přístupu k městům. Stejně jako ČKA považujeme za velmi prospěšnou věc dobře zpracovaný strategický plán s náležitostmi zdůrazněnými v již zmíněném dokumentu. Současný stav ve Vimperku, týkající se těchto dokumentů, je takový, že žádným způsobem na sebe kontinuálně nenavazují. Předpoklad, že by měl územní plán vycházet ze strategického plánu města, zde není vůbec uplatňován.

Už i v České republice přibývá následování hodných příkladů přístupu k územnímu plánování, ty rádi blíže představíme. Zvláštní pozornost zaslouží Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (dále jen „IPR“), který se dostal na úroveň vyspělých evropských institucí pro plánování a urbanismus. Jeden z jeho materiálů je využitelný i pro mnohem menší obce: Manuál tvorby veřejných prostranství. Jeho kvalitu posuďte sami (je možné si ho zdarma stáhnout na těchto webových stránkách http://manual.iprpraha.cz/cs/manual-tvorby-verejnych-prostranstvi). Spolu s dalšími materiály IPRu dává dobrý příklad koncepčního komplexního přístupu k městům. Dobrým informačním zdrojem pro města je dále například magazín Smart Cities, který je přímo určen pro samosprávy měst, které tento čtvrtletník dostávají zdarma (blíže viz http://www.scmagazine.cz/).

 Poradní orgány

Skutečnost, že ve Vimperku chybí poradní orgán pro otázky architektury a urbanismu, je zásadní nedostatek, který bohužel má své hmatatelné důsledky. Jsme přesvědčeni, že také Vimperk si zaslouží kvalitní odborný poradní orgán. Jsme velice rádi, že vznikl výbor pro rozvoj města, který můžeme považovat za první impuls uvědomování si potřeby koncepčního plánování v měřítku celého sídla.

I naši kolegové v jiných městech se setkávají často s názorem, že na úřadech v jejich městě mají dostatečné odborníky na územní plánování, architekturu a urbanismus. Bohužel to tak většinou není. Město sice zaměstnává potřebné úředníky, kteří jsou odborníky na procesní záležitosti úřadu a legislativu týkající se územního plánování, chybí zde však odborníci na samotnou podstatu věci – urbanismus a vývoj měst. Takových lidí je skutečně málo a většinou v České republice nepracují ve státní správě. Kdo je tedy podle našeho názoru odborníkem? Jsou to lidé, kteří publikují v odborném tisku, věnují se vědeckému výzkumu, působí v akademickém prostředí, účastní se aktivně odborných konferencí a kongresů. V případě architektury a urbanismu je navíc důležitá praktická zkušenost – portfolio vlastních projektů a realizací (toto zdůrazňuje i ČKA ve vztahu k městskému architektovi). Je pochopitelné, že takoví lidé mohou pro malá města pracovat jen externě nebo příležitostně, ale i to stačí pro zásadní zlepšení situace.

 

Politika architektury

Potřebu většího důrazu na stav architektury a urbanistického vývoje měst uznala před několika dny i současná vláda v dokumentu Politika architektury a stavební kultury (blíže viz tisková zpráva ČKA: https://www.cka.cz/cs/cka/zivot-komory/tiskove-zpravy-cka/politika-architektury-prinasi-vizi-pro-urbanisticky-rozvoj/cka-tz-vlada-prijala-politiku-architektury.pdf, celé znění dokumentu je dispozici na webových stránkách http://www.mmr.cz/getmedia/c8542262-1b21-442a-9fbb-cc7895ab4e19/Politika_architektury_a_stavebni_kultury_CR_verze_vlada.pdf).

Snaha zlepšovat nedostatečné povědomí o architektuře a urbanismu vyústila třeba i v Memorandum o vzdělávání a architektuře podepsané představiteli České komory architektů a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR v roce 2009 a v memorandum Architektura ve vzdělání.

Co nabízíme:

Sami sebe rozhodně nepovažujeme za odborníky, ale už i se současnými vědomostmi se domníváme, že máme co říct. Vyjma názorů, vědomostí a zkušeností lidí angažovaných v platformě můžeme dále nabídnout:

  • představování úspěšných realizací a přístupů
  • pomoc s participací veřejnosti
  • pořádání přednášek, besed, diskuzí, happeningů ve veřejném prostoru
  • a další

Již nyní bychom se rádi vyjádřili ke konkrétním věcem – panelové sídliště a prostor mezi paneláky, další vývoj rodinné zástavby na periferii města a další..

Chceme být partnery se společným zájmem. Spolupráce s námi by neměla být komplikací, ale přínosem pro město.

Tímto si vás rovnou dovolujeme pozvat na přednášku architekta Filipa Tittla, kterou budeme pořádat v Prachaticích/Vimperku v průběhu března. Filip Tittl se řadí mezi přední české odborníky na územní plánování a urbanismus (blíže viz http://www.unitarch.eu/lide/ing-arch-filip-tittl/). Podílel se na konferenci Sídliště, jak dál? (http://www.sidlistejakdal.cz/), je jedním ze spoluautorů nových Pražských stavebních předpisů (o kterých je v médiích bohužel často účelově zkreslený obraz, viz http://www.materialtimes.com/jak-to-vidi/josef-smutny-praze-hrozi-zpomaleni-rozvoje-na-dobu-neurcitou.html). V současné době pracuje například na rozvíjení nových metod územního plánování ve Štětí, kde vznikla studie před samotným zadáním územního plánu.

 

S pozdravem za Prostor Vimperk a Prostor Prachatice

Iniciátoři platformy: Bc. Karel Harazim a Matěj Nepustil

dále:

Kateřina Tomášková, Jan Pernekr, Petr Holeček, Kateřina Wagnerová,

Mgr. Tomáš Pauch, Miroslava Předotová, Bc. Zdeňka Říhová

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře