ČÍTÁRNY: Milostná aféra Boženy Němcové a medika Viléma Lambla. Také o tom...

ČÍTÁRNY: Milostná aféra Boženy Němcové a medika Viléma Lambla. Také o tom v knize Martiny Bittnerové

lasky bozeny nemcove

 

Božena Němcová chodila dobrovolně uklízet a starat se o mládenecký příbytek Viléma Lambla, ačkoliv její manžel si vždycky stěžoval na její nedbalost a nezájem o domácnost. Lamblovi tím oplácela péči v nemoci, Josefovi zřejmě neměla co oplácet. Chtělo by se proto podotknout, že láska je opravdu někdy mocná čarodějka.

 

Vztahem s Boženou Němcovou (1820–1862) si Vilém Lambl (1824 – 1895) uškodil hlavně v rodině Rottových a znepokojil jím rovněž vlastní matku. Skandální poměr s vdanou ženou mu těžko odpouštěla, notabene když kvůli němu zapomněl na nebohou Sofii, kterou by vedle něj viděla mnohem raději. Přes tyto peripetie, kdy mu nikdo z nejbližších rozhodně nedržel palce, se věnoval nadále medicíně.

Po nocích doháněl to, co přes den zameškal. Vždyť jeho nejmladší sestra Anna ještě po letech vzpomínala, jak mu matka často vytýkala, že doprovází večer Němcovou přes celou Prahu domů a poté do pozdních hodin pracuje. Paní Lamblová se jednoduše bála, aby ohnivá kráska neuštvala nadaného syna. Její lásku považovala za naprosto bezohlednou.

Z Uher se také ozval hlas Josefa Němce, který se o pletkách své ženy s Lamblem dozvěděl a popadl ho znovu vztek. Posílal manželce vyčítavé dopisy, v nichž žádal, aby se za ním přestěhovala. Jeho postavení se zlepšilo, tudíž i finanční příjem, a rád by se o něj podělil se svou rodinou. Ostatně držet si dvě domácnosti je ekonomicky náročné i v dnešní době, pokud zrovna dotyčný nevlastní majetek v hodnotě desítek miliónů.

Božena kupodivu s jeho racionálním návrhem nesouhlasila. Dávala přednost bídě před slušnějším živobytím s mužem a odmítala, aby synové Hynek s Karlem chodili do maďarských škol, které nepokládala za kvalitní. Zvláště nejstaršího Hynka považovala za budoucího génia. Zřejmě ji na slovo poslechl, dobře se učil a ona se v něm doslova viděla.

Z knihy: Lásky Boženy Němcové / Martina Bittnerová

 

U příležitosti 195 let od narození jedné z největších českých spisovatelek vzniká jedinečná kniha, která poodhaluje roušku tajemství jejího výjimečného života. Božena Němcová byla totiž víc než kýmkoliv jiným především ženou. Jací muži prošli jejím životem a koho skutečně milovala? Její třinácté komnaty otevírá autorka prostřednictvím životních příběhů nevšedních osobností – V. B. Nebeského, H. Jurenky, J. Helceleta a V. D. Lambla. Každého z nich milovala, mnohdy nekriticky a bezhlavě, ale milovali také oni ji? Nebo za jejich náklonností stála už od počátku vypočítavost?  www.martinabittnerova.cz

ČÍTÁRNY

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře