TOMÁŠ HAAS KOMENTUJE: Hlavním nejbližším cílem ODS je porazit prezidenta a vystěhovat...

TOMÁŠ HAAS KOMENTUJE: Hlavním nejbližším cílem ODS je porazit prezidenta a vystěhovat jej na Vysočinu

Proti komu vlastně jde ODS do voleb? Z jejích materiálů a prostoru který mu věnují, je patrné, že jejím hlavním oponentem ve volbách nebude levice, nebude jím ANO, nebude jím nikdo jiný, než prezident Zeman.

tomas-haas-1Hlavním nejbližším cílem ODS je porazit prezidenta, vystěhovat jej z Hradu a odeslat jej do exilu na Vysočinu. Jsou dokonce ochotni ani nepostavit svého kandidáta a spojit se proti Zemanovi s kýmkoliv. Že volby, o které především jde jsou volby parlamentní, nikoliv prezidentské? To nevadí. Populární je být proti prezidentovi.

S čím jde ODS do voleb? ODS ještě neví. Teprve se bude ptát svých voličů a žádá je, aby jí program napsali oni. To není populismus. Populisté vědí, co volič chce a nabízí mu to. ODS mu říká, že sice ani neví co chce, ale to nevadí, má si podat objednávku.

S kým jde ODS do voleb? Své kandidáty ještě nezná, ještě je nevybrala. Anebo je před veřejností někde schovává. Ale budou to asi titíž lidé, které do voleb vysílá již řadu let. Zatím o nich nevíme, není o nich a od nich nic slyšet. Skoro nic. Někde jsou a překvapí nás tři týdny před volbami. Jistě jsou ještě čestné výjimky. Ale o těch je už spor, ODS ještě neví co s nimi a kam je na kandidátkách umístit. Hlasy jejich příznivců by se jistě hodily, ale oni sami by mohli stát v cestě skutečným borcům, hlavně těm zkušeným politickým matadorům, kteří ODS s takovým úspěchem dosud vedli.

Ale ODS se přeci setkává s možnými kandidáty. Pardon, setkává se s možnými kandidáty do voleb prezidentských a předseda Fiala s nimi vede intenzivní rozhovory: “Fiala se nyní setkává s osobnostmi, které pro kandidaturu přicházejí v úvahu. Podmínkou na prezidentského kandidáta, kterou nechce Fiala překročit, je, že musí mít zkušenosti s veřejným prostorem. „Dovedu si představit osobnost, která není přímo v politice, ale nedovedu si představit osobnost, která nemá zkušenosti s nějakou veřejnou aktivitou“.

Že by se pan předseda měl setkával spíše s osobnostmi které by ODS chtěla mít na kandidátkách do parlamentních voleb? Nebo je problém v tom, že by taková setkání mohl pořádat v telefonní budce, o místo na kandidátkách ODS se osobnosti právě neperou.

ODS se chlubí tím, že “se odpíchla ode dna” a její preference jsou na úrovni deseti procent. Lže sama sobě, těch deset procent je volební model. Dokonce jen její “volební potenciál”, volební model ODS dává něco mezi sedmi a osmi procenty. Aby se to naplnilo, musela by se ODS alespoň dostat do parlamentu – a ve skutečných volebních preferencích má asi 5.5 procenta. To je o více než dvě procenta méně, než dostala hlasů v těch katastrofálních volbách před třemi roky. Je to těsně, v řádu desetin procenta, nad magickou hranicí pěti procent.
Ode dna se ODS neodpíchla, zavrtala se do něj.

Je za pět minut dvanáct? Ne je za minutu dvanáct.

Ale ODS ani neuvažuje o tom, že dělá cosi špatně a že je nejvyšší čas přemýšlet a hlavně konat.

A tak je její jediný skutečný krok k volbám symbolický: ODS si najímá mediální mágy ze Slovenska, kteří mají udělat to, v čem ODS již tak dlouho selhává – tu její “strategii” mají prodat voličům.

 

(fb) Tomáš HAAS

 

Tomáš Haas je politický konsultant a publicista. Narodil se v Praze. Emigroval v roce 1969 do Kanady, kde studoval historii a politologii. Působil jako konsultant v Kanadě a USA. Mezi léty 1991 a 1996 působil v Praze jako poradce primátora Hlavního města Prahy, několika ministrů a Úřadu vlády. Potom se na několik let vrátil do Kanady a USA, kde opět působil jako nezávislý konsultant. Do republiky se definitivně vrátil roku 2005 a mezi lety 2005 až 2008 byl interním poradcem presidenta republiky, v letech 2009 – 2010 byl poradcem tehdejších předsedů vlády – Topolánka a Fischera.

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře