DAVID MARTINEK: Nová zábavná soutěž ČT sděluje, že děti, které lžou, budou...

DAVID MARTINEK: Nová zábavná soutěž ČT sděluje, že děti, které lžou, budou v dospělosti inteligentnější

Nechápu. Nová “zábavná” soutěž ČT v praxi provedla pokus s malými dětmi, jehož tématem je lhaní. Jde o Ewans-Lee klasický psychologický experiment (později Talwar, Lee, Bala, a Lindsay), jehož podstatou je určit okamžik, kdy dítě začne lhát.

david-martinekLež má z hlediska vývoje mozku podstatnou funkci. Dítě se pomocí klamavého chování socializuje a test dokáže určit, kdy je dítě schopné rozeznat a odlišit stav mezi reálnou skutečností a sebeprojekcí. Studie popisují i přirozenou funkci klamavého jednání v socializaci jedince s cílem získat určitou konkrétní výhodu v denních situacích a střetech. Dotud ok.

Co je českotelevizně na pováženou je způsob, jakým tento náročný psychologický experiment ČT předvádí. V kulisách zábavné show, s vsuvkami moderujícího, který označuje lež za evoluční výhodu. A sděluje národu, že děti, které lžou, budou patrně v dospělosti inteligentnější.

O jé, pane na nebi, takhle fakt ne. Lež je lež. Lhaní a manipulace je jedna z věcí, kterou společnost notně trpí. Lhaním a manipulacemi je civilizace a především média promořená až do morku kostí. Lež tvoří evoluční výhodu a základní manévrovací prostor – jen pro lháře. Pokud se manipulujícím a lhářům podaří vytvořit ekosystém, kde lež je základní normou společenského chování, bude tato společnost patřit jim a nikoliv normálním, biologicky zdravým jedincům. Všichni musíme do určité míry lhát, to je realita. Ale ve volbě mezi lhaním a nelhaním, čestným chováním a etikou se budeme muset vypořádat nejen s psychologií člověka, ale především s konkrétními lidmi, lháři, pro něj je lež životním operačním nástrojem.

Podotknu. Dnes máme k dispozici podrobné a velmi užitečné studie na téma, jak rozeznat lež, například FACS, systém non-verbálních projevů těla během lhaní, které označují stavy, spojené s lhaním.

Možná by bylo vtipné použít FACS na ksichty účinkujících a podrobit je standardnímu profilování. Z těch neurčitých gest, křečovitého humoru, zoufalých historek je vidět, že i jim je pořad, téma a zpracování místy silně proti srsti.

(fb) David MARTINEK

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře