NEZAPOMÍNEJTE NA NĚ: Přikrmování ptactva v zimním období. Základním pravidlem je kvalitní...

NEZAPOMÍNEJTE NA NĚ: Přikrmování ptactva v zimním období. Základním pravidlem je kvalitní potrava

Základním pravidlem je krmit ptactvo kvalitní potravou. Rozhodně by to tedy neměl být způsob, jak se zbavit kuchyňských zbytků nebo plesnivějícího chleba.

Potravu dáváme do krmítka v takovém množství a stavu, aby neplesnivěla. Pokud možno každý den krmítko zkontrolujeme, odstraníme zbytky, krmítko vyčistíme a doplníme čerstvé krmivo.

Ptáky na krmítku zásadně nekrmíme chlebem, uzeninami, suchými těstovinami ani kynutými výrobky, protože způsobují ptákům vážné zažívací potíže. Z naší kuchyně můžeme ke krmení použít strouhanou housku, zbylé vařené brambory, kousky masa, na plátky nakrájený lůj, vnitřní sádlo nebo stoprocentní tuk. Z přírodních zdrojů podáváme semena slunečnice, proso, řepku, oves, pšenici a mák nebo plody jeřábu, šípku a jablka, pokud nebyly chemicky ošetřeny. Můžeme rovněž zakoupit speciální směs určenou pro zimní přikrmování ptáků nebo jen semena slunečnice, která mají naši ptáci v největší oblibě.

Protože jsou však i ptáci vybíraví a nemusí vzít zavděk úplně vším, co jim nabídnete, předkládáme vám jídelníček nejčastějších zimních hostů na krmítku: Kosi, kvíčaly, cvrčaly, červenky a brkoslavi se živí bobulemi jeřábů, ptačího zobu, kaliny a převážně plody hrušek a jablek. Sýkory, brhlíci a strakapoudi mají v oblibě mimo loje, lojových koulí a semínek slunečnice, semence a máku také drcené ořechy. Vrabci a hrdličky zahradní nepohrdnou pšenicí, ovsem nebo strouhanou houskou. Pro zvonky, pěnkavy, jikavce, dlasky, stehlíky a čížky je nejvhodnější již zmíněná slunečnice.

Hmyzožravým ptákům jako jsou sýkorky, brhlíci, šoupálci, mlynaříci, střízlíci nebo králíčci se nejvíce zavděčíme tzv. tukovým žírem, který se skládá z hovězího nebo skopového
loje, drcených slunečnicových semen, máku, mletých ořechů a strouhanky. Vše smícháme s rozpuštěným (nikoli přepáleným!) lojem a do této směsi máčíme jehličnaté větvičky, případně směs vyléváme do kelímků nebo květináčů, v jejichž dně provlečeme drát s dřívkem a podobně jako zvoneček navěsíme na vyhlédnuté místo.

Na nezamrzajících vodních tocích, převážně ve větších městech, můžeme v zimních měsících přikrmovat vodní ptáky: labutě, kachny, racky ale i vzácně zimující lysky a slípky. Nejvhodnější potravou pro ně jsou na menší kousky nakrájené nebo rozlámané vysušené zbytky bílého pečiva a chleba. V žádném případě na nich nesmí být plíseň, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout. Můžeme jim podávat i pšenici, oves a kukuřici.

 

STÁTNÍ SPRÁVA.CZ

Foto: Ondřej DOLEŽAL

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře