ZPRÁVA MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ: Epidemie chřipky pokračuje na celém území České republiky

ZPRÁVA MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ: Epidemie chřipky pokračuje na celém území České republiky

Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2, uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

ministerstvo zdravotnictvíVe 3. kalendářním týdnu se celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v České republice zvýšila o dalších 10 % a dosáhla hodnoty 1 691 nemocných na 100 000 obyvatel. Počty nemocných s akutními respiračními infekcemi se nadále zvyšují zejména v dětských věkových skupinách (0 až 5 let a 6 až 14 let).
Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Zlínského a Plzeňského.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Národní referenční laboratoř pro chřipku v tomto týdnu připravila panel vzorků chřipkových virů izolovaných v České republice, které jsou nyní zasílány do spolupracující laboratoře Světové zdravotnické organizace jako součást programu, jehož cílem je výběr izolovaných virů chřipky pro přípravu vakcíny určené pro příští sezónu 2017/2018.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Plošná epidemie přetrvává také ve většině evropských států včetně našich sousedů.

I jinde v Evropě byl během minulého týdne zjištěn mírný nárůst počtu pozitivních laboratorních vzorků. Zdá se tedy, že ani Evropa jako taková ještě není za vrcholem epidemie.

(tzmz)

mapa chřipky 20_1_2017

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře