RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Máme pro vás recepty na pět druhů vánočních...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Máme pro vás recepty na pět druhů vánočních rybích polévek

rybi-polevka

Rybí I. – Strašín

Suroviny :
kousky kapra, hlava z kapra, rybí droby
zelenina (mrkev, celer, petržel, kapusta)
dětská krupička
strouhaný zázvor, muškátový oříšek, mletý pepř
sůl, pepř, nové koření
rohlíky osmažené na másle
petrželka
Do hrnce dáme vařit kousky kapra, hlavu a droby spolu s kořením. Polévku scedíme, kousky obereme a vrátíme zpět do vývaru. Zeleninu osmahneme na másle a přidáme do polévky. Krupičku opražíme na másle a dáme do vývaru. Okořeníme zázvorem, muškátovým oříškem a pepřem. Dosolíme podle chuti. Do hotové polévky vkládáme osmaženou kousku nebo rohlíky.

 

Rybí II. s hrachem. – Nezdice

Suroviny:
hrách
vnitřnosti z kapra, hlava, mlíčí
mrkev, celer, petržel
cibule
celý pepř, nové koření, muškátový oříšek, bobkový list, sůl
máslová jíška
osmažená houska
Hrách uvaříme do měkka. Vedle uvaříme kousky kapra spolu se zeleninou, cibulí a kořením. Scedíme vývar, dáme do něj máslovou jíšku a přidáme k uvařenému hrachu. Povaříme a znova scedíme, ale hrách propasírujeme. Do hotové polévky dáme mlíčí udušené na másle a osmaženou housku.

 

Rybí II. s česnekem – Strašín

Suroviny:
vnitřnosti z kapra, mlíčí, jikry, hlava
mrkev, kapusta, petržel, celer
máslová jíška
máslo
česnek, majoránka
sardelka
2 žloutky
Mlíčí a jikry osmahneme na másle. Kousky ryb uvaříme a scedíme. Do vývaru dáme povařit zeleninu osmahnutou na másle, osolíme a zahustíme jíškou. Přidáme kousky ryb, mlíčí, jikry, ochutíme česnekem, majoránkou a sardelkou utřenou s máslem. Rozkvedláme žloutky, vlijeme do polévky a necháme ještě povařit.

 

Rybáčkovská (Strašín 1930)

Suroviny:
rybí odřezky ,hlavy
kořenová zelenina podle chutě
máslová jíška
mletý zázvor, muškátový květ, sůl
rybí knedlíčky
Hlavy a odřezku vaříme se zeleninou a kořením  (celý pepř, bobkový list, sůl). Vývar scedíme, zapražíme jíškou, přidáme ½ obraného masa a krátce povařené vnitřnosti – vše nakrájené na kousky. Ochutíme zázvorem a květem. Do hotové polévky dáme knedlíčky a osmaženou housku.
Knedlíčky:
obrané maso z polévky
ořech másla (asi 1 polévková lžíce)
1 vejce
2 uvařené žloutky
strouhanka z 1 rohlíku
mléko
1 žemle
majoránka, česnek, mletý zázvor a květ
sůl
Maso usekáme. Utřeme máslo, vejce, žloutky, přidáme strouhanku z rohlíku a mlékem navlaženou žemli. Dochutíme kořením a solí. Zavařujeme do polévky male knedlíčky nebo noky.

 

Z okounů. – Nezdice 1939

Suroviny:
okoun
cibule
petržel, celer
smetana
hladká mouka
sůl, pepř
Vykuchaného okouna svážeme do řídkého plátna a vaříme ve slané vodě s kouskem cibule, petržele a celerem. Vyjmeme okouna, zeleninu nakrájíme na kousky a polévku zahustíme moukou, kterou rozmícháme ve smetaně. Dochutíme kořením a solí. Pokud chceme,můžeme přidat I maso z okouna. Podáváme s bílou vekou.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

Komentáře

komentářů