VÁNOCE ZA STARÝCH ČASŮ: Dívenky si přály mít pod stromečkem především panenky...

VÁNOCE ZA STARÝCH ČASŮ: Dívenky si přály mít pod stromečkem především panenky a oblečení pro ně

prvni-republika-hracky

 

Vánoce za časů První republiky rozhodně nebyly takové, jaké známe dnes. Co zůstalo podobné z dřívější doby byly reklamy, které lákaly na zaručeně nejvhodnější dárky.

V obchodech i na tržištích se tlačily davy lidí, časopisy a noviny byly plné reklam. A po čem vlastně toužily děti?

Holčičky po panenkách a oblečení pro ně. Ať už to byly šatičky, čepičky, kabátky, kalhotky nebo peřinky. Dále, co si přály byly nezbytné doplňky. Vybavená kuchyňka, pokojíček, nádobíčko, ale také třeba plně vybavený kupecký krámek. A jak tehdejší panenky vlastně vypadaly?

Jejich končetiny a hlava byly z celuloidové hmoty, tělo potom z kůže případně látky, které bylo vycpané pilinami nebo jiným vhodným materiálem. V obchodech či na trzích byly k dostání i panenky vyrobené z gumy. Takové panenky jsou dodnes známé jako “plaváček”. Holčičky je mohly koupat a panenkám se nic nestalo.

Dívenky z bohatých rodin si přály panenky podle nejnovější módy. Většinou si je zamilovaly z reklam v časopisech nebo z inzerce na letáku. Taková “lepší” panenka bývala oblečena podle poslední módy. Říkalo se jí “autolady” , byla gumová a oblečená do slušivého sportovního oblečku. Prodávala se v sadě s moderním automobilem, který měl skutečné pneumatiky.
Chudší dívky dostávaly papírové panenky, které si vystřihovaly a mohly jim měnit oblečení.

 

Text a foto: PRVNÍ REPUBLIKA

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře