KAREL HARAZIM: Vodník plní sportovně rekreační funkci již dlouhá léta a v...

KAREL HARAZIM: Vodník plní sportovně rekreační funkci již dlouhá léta a v tomto duchu se stále rozvíjí

V Městském kulturním středisku Vimperk se uskutečnila diskuze, která se týkala sportovně-rekreačního areálu Vodník a jeho dalšího rozvoje. Diskuze byla iniciována skupinou Vimpersko.cz, která pozvala na veřejné projednání jak garanty projektu, radu, tak i veřejnost. Některými byla tato diskuze vnímána jako „násilně“ vynucena. Můj názor na věc je, že zatím vším stál především hlad po informacích, vyvrácení spekulací a doplnění kontextu.

harazim-karelTo, o co se jako spolek dlouhodobě snažíme, je vyvolat diskuzi na poli architektury, urbanismu, městského plánování a dalšího směřování města. Diskuze, která včera proběhla, by měla být standardem, měla by být automaticky iniciována městem a to v dostatečném předstihu, opakovaně a především z jeho vlastního zájmu. Představitelé města se tak vyhnou diskuzi, která ve středu opět surfovala na vlně osobních antipatií. Mně osobně diskuze přesvědčila a vyvrátila některé mé pochybnosti související s životaschopností tohoto projektu.

A můj postoj k samotné „prověřovací studii“.

Vodník plní sportovně rekreační funkci již dlouhá léta a v tomto duchu se stále rozvíjí. Zkvalitnění a s tím spojené rozšíření sportovní infrastruktury se zde jednoduše nabízí. Areál by se tedy v budoucnu měl stát multifunkčním sportovištěm nejen pro biatlon, ale i horská kola, běh, či nordic walking.

Za mě by měla být součástí areálu i kulturní složka a základní občanská vybavenost. Vytyčené území by mělo být řešeno s vazbou na samotné město, respektive by měly být vyřešeny širší vztahy. Tedy kvalitní propojení se stávajícím městem. Pokud se naplní vize o vysoké návštěvnosti a případného konání soutěží s mezinárodní účastí, je potřeba myslet i na městskou vybavenost, která se přímo váže na budoucí náplň areálu Vodník.

prostor vimperkKvůli trasám, které jsou v areálu vytyčeny , ať už se jedná o zpevněné štěrkové cesty, single tracky či asfaltové plochy, bude muset být vykáceno velké množství stromů. Ty ovšem mohou posloužit jako hlavní stavební materiál, který se nebude muset z daleka dovážet. Částečným vykácením se stane území více prostupné, což je také atribut určité kvality. Stávající stav ani neumožňuje se do daných míst dostat, tedy hierarchická a rozmanitá síť cest a cestiček celé věci jen prospěje.

Takzvané „Vodnické údolí“ se změní nejvíce. Vše se samozřejmě odvíjí od potřebného zázemí a jeho prostorové náročnosti, tedy umístění střelnice, tribun pro diváky, samotné trasy, šaten, garáž pro rolbu apod. Nebudeme si nalhávat, že se výrazně nezmění celková vizáž prostoru, přesto si myslím, že ateliér 8000, co by zpracovatel studie, se snažil samotný objekt zázemí co nejšetrněji zakomponovat do již zmíněného údolí. Tedy objekt je prefabrikovaný s jasným modulem buněk, který se snaží kopírovat přilehlý svah. Půdorysně je objekt velice subtilní, což mi přijde fajn. Přestože si ateliéru 8000 vážím, za nás by měla proběhnout regulérní vyzvaná architektonická soutěž, která nabídne více návrhů a bude jí oponovat odborná porota.

Rozvoj, v tomto případě spojený především s růstem urbanistické struktury města, je opodstatněný a má svou logiku a to v bezprostřední návaznosti na samotné město, na rozdíl od jiných lokalit na periferii města, které se nekoncepčně a nekoordinovaně rozlézají do volné krajiny. Jelikož tato vize má celkem zásadní plošné a prostorové projevy, bylo by dobré ji podmínit, jako i jiné veřejné stavby, právě architektonickou soutěží.

Jako satisfakci veřejnosti, která chodila do míst meditovat a užívat si „divoké“ přírody, by město mělo iniciovat prostupný zelený pás okolo města. Jedním z top priorit strategického plánu je i artikulace rozhraní mezi intravilánem a extravilánem města, tak uvidíme, jak se tato vize bude naplňovat.

Vzhledem k tomu, že nastolená strategie bude muset projít složitým legislativním procesem, ať už se jedná o změnu územního plánu či posouzení záměru SEA, je dostatek času na to prověřit různé varianty rozvoje areálu Vodník a posílit tak jeho roli v organismu města Vimperk. Tento záměr, jak zaznělo i z úst paní starostky, by neměl ohrozit stávající projekty, jako je ulice 1. Máje či revitalizaci sídliště. Je to jen otázka rozpočtu města na rok 2017.

Karel HARAZIM, PROSTOR Vimperk – Regionální platforma pro zvyšování povědomí o významu architektury, urbanismu a městského plánování

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Kája je super chlap já jen vyučen na zedníka je to chlap který maká a nehraje si na ing