RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Havelské posvícení se blíží. Pečeme hnětýnky, a to...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Havelské posvícení se blíží. Pečeme hnětýnky, a to šestkrát jinak

 

Hnětýnky. Recepty se liší pomalu vesnice od vesnice. Pečou se jak kynuté, tak piškotové. Někde se vykrajují, jinde se plní do formiček.

Strakonické
Suroviny:
3 vejce (sníh)
70 dkg polohrubé mouky
40 dkg moučkového cukru
50 dkg másla
1 lžíce rumu
1 prášek do pečiva
citronová kůra.
Utřeme moučkový cukr se žloutky. Přidáme změklé máslo, utřeme. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.
Formičky vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme formičky do cca 1 cm výšky těsta. Hnětýnky v troubě pečeme na 150 °C cca 30 minut. Poté vychladlé hnětýnky poléváme citronovou nebo rumovou polevou a zdobíme drobnými cukrářskými ozdobami na hnětýnky. Budeme mít cca 24 hnětýnek.


Hnětýnky makové (Nezdice)
Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
1 droždí (kvásek)
4 dkg másla
4 dkg cukru
2 žloutky
asi 2 dcl mléka
náplň:
15 dkg máku
rozinky
mandle
cukr
2 dcl mléka
1 lžíce povidel
Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Poté rozválíme na 2 pláty. Jeden potřeme nádivkou a přikryjeme druhým plátem. Vykrajujeme hnětýnky, potřeme vejcem a pečeme.


Staročeské hnětýnky (1927)
Suroviny:
3 žloutky
1/4 l smetany
20 dkg práškového cukru
25 dkg másla
50 dkg hladké mouky
1 droždí (kvásek)
Vypracujeme hladké těsto, které dáme kynout. Poté vykrajujeme hnětýnky, které potíráme žloutkem a zdobíme mandlemi. Pečeme zvolna asi 25 minut.


Hnětýnky pohorské (Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
Suroviny:
1 kg hladké mouky
40 dkg moučkového cukru
75 dkg másla
5 žloutků
1 vanilkový cukr
trocha rumu.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Pak vykrajujeme hnětýnky a pečeme v teplé troubě. Pečené cukrujeme nebo poléváme bílkovou polevou.


Hnětýnky šumavského podhůří (Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
Suroviny:
50 dkg másla
80 dkg polohrubé mouky
20 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
5 žloutků
špetka soli
půl lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme 4 lžíce smetany. Těsto necháme odležet do druhého dne. Formičkami vykrajujeme hnětýnky a pečeme. Zdobíme cukrovými kytičkami.


Hnětýnky z Malče
Suroviny:
40 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
20 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
25 dkg másla
2 žloutky
60 ml smetany
1 lžíce rumu
Mouku a moučkový cukr prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, máslo, žloutky, smetanu a rum. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet přes noc.
Na pomoučeném vále vyválíme plát, z něho vykrajujeme větší hnětýnky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 minut dorůžova.
Zdobíme dle libosti.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

Komentáře

komentářů