iDNES.cz: Památkáři chystají plán, jak postupovat při obnově zámku ve Vimperku

iDNES.cz: Památkáři chystají plán, jak postupovat při obnově zámku ve Vimperku

Záchrana zámku ve Vimperku je nadosah. Památka sice stále patří pod Správu Národního parku Šumava, a tedy pod Ministerstvo životního prostředí, už od ledna příštího roku ji však převezme Národní památkový ústav v Českých Budějovicích. Ten chystá velké investice už na jaro.

Památkáři teď připravují strategii na nové využití a počítají s tím, že by se cenná památka měla dočkat celkové rekonstrukce. V jakém časovém horizontu se tak stane, je zatím nejasné. Záleží na penězích. Jednu jistotu už ale památkáři mají.

„Naší první realizací bude malovaný sál v dolní části zámku, který zdobí malby z období renesance,“ ujistil Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

V sále by se mělo začít pracovat hned v příštím roce a akce by měla trvat zhruba rok. „Počítáme s tím, že od roku 2016 by mohl být sál součástí prohlídkových tras,“ přiblížil současný kastelán zámku Ladislav Čepička.

I když ještě zámek památkáři nespravují, jsou v jeho zdech častými návštěvníky. Intenzivně se zabývají koncepcí příští sezony a také harmonogramem oprav celého rozsáhlého objektu.

„V současné době dáváme dohromady pracovní tým, který bude mít za úkol vypracovat harmonogram prací. Vše samozřejmě bude záviset na tom, kolik na opravy získáme peněz a jakým způsobem,“ popsal Pavelec.

Pokračování: iDNES.cz

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře