HISTORIE PROMLOUVÁ: Státní zámek Vimperk nabízí lidem netradiční prohlídky i zajímavé akce

HISTORIE PROMLOUVÁ: Státní zámek Vimperk nabízí lidem netradiční prohlídky i zajímavé akce

Minulý rok přešel Zámek Vimperk pod správu Národního památkového ústavu a v současnosti nabízí návštěvníkům dva prohlídkové okruhy, které se zaměřují na stavební historii, architekturu a umělecko-řemeslné detaily.

Oba prohlídkové okruhy jsou ve srovnání s jinými hrady a zámky dosti netradiční.

Návštěvník totiž může vidět památku ještě ve stavu před obnovou a v běhu restaurátorských průzkumů. Byť jsou interiéry zámku bez vybavení, dům dokáže působit výjimečnými ukázkami nástěnných maleb, malovaných stropů či drobnými detaily starých řemesel.

Ty všechny jsou skryty pod souvrstvím nátěrů a úprav z minulého století. To vše tak vytváří nevídaný kontrast mezi vybydleným domem a skrytou krásou zámku, která z této devastace prosvítá. Navíc, kdo zámek navštívil minulý rok, uvidí letos něco dosti odlišného. V zimě na zámku proběhly čtyři etapy restaurátorských průzkumů, jejichž výsledky překvapily nejednoho odborníka a jsou nyní patrné na prohlídkových okruzích. Kdo by mohl tušit, že vimperský zámek je v interiéru úžasná secesní památka! Všechny tyto radosti poznávání starého domu má nyní návštěvník zámku možnost zažít s námi, na vlastní oči je spatřit a být tak mezi prvními, kdo vidí krásu stáří, která byla více než 100 let skryta lidskému zraku.

K létu patří divadla, koncerty a festivaly a zámek Vimperk nezůstane pozadu. Zajímala by Vás výstava fotografií motokrosových závodů Vimperská rokle? Chtěli byste si poslechnout koncert Jaroslava Hutky? Nebo strávit příjemný večer na divadelním představení pod letní hvězdnatou oblohou? Na zámku se nebudou nudit ani vaše děti či vnoučata, vezměte je na speciální program “Poznej renesanční zahradu”, kde budete společně s lektorkou tvořit, hrát si a poznávat zámeckou zahradu. Zaujmout vás může i kovářská či hrnčířská dílna, která bude přístupná některé středy v červenci i v srpnu a kde si budete moci vlastnoručně vykovat hřebík či vytočit misku na kruhu.

Informace o dění na zámku sledujte na: www.zamek-vimperk.eu

iŠUMAVA

Foto: Stanislav HUBÁČEK – Za krásnější Vimperk

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře