KUKAČKA: Možná jste už našli v lese vajíčka nebo skořápky u kmene...

KUKAČKA: Možná jste už našli v lese vajíčka nebo skořápky u kmene stromů. Inu, jsou to malé potvůrky

Jsou dny, kdy vám připadá, že se kolem vás prohnala doslova vichřice. Všechno vám padá z ruky, jste unavení, přetažení, nic nevychází tak, jak byste si přáli. Myslím si, že každý ví, o čem zrovna mluvím. I já mívám občas takové super dny. Výhodou je, že máme kousek za domem les.

Divili byste se, jak taková malá procházka udělá divy. Místo starostí můžete začít vnímat vůni lesa a čerstvého dřeva nebo hub. Šum stromů, za kterým stojí lehký vánek. A sluníčko se snaží svými dlouhými paprsky dosáhnout až na zem. Když se zaposloucháte, slyšíte nádherně sladěný koncert z různých ptačích melodií. Je to zvláštní, ale vzájemně se nepřekřikují ani nepovyšují. Když budeme pozorně naslouchat, můžeme vnímat různé ťukání do stromů, ale i to působí přirozeně.

A pozor máme tu jednoho narušitele. Kuku kuku…. Je to tak čitelný zvuk, že vám vytváří sólo. Jak správně tušíte, jedná se o kukačku. Určitě víte, že kukačky jsou notoricky známé tím, že svá vejce vkládají do hnízd jiných ptáků. Samčí hlas, který vábí samičky typickým voláním kuku, na které samice odpovídají kvikkvikkvik, má svoji tradici. Podle ní, má každá dívka, zaslechne-li kukaččí hlas spočítat kolikrát zakuká a podle toho zjistí, za kolik let se vdá. Ale už jsem slyšela i jiné verze, zřejmě i zde platí jiný kraj, jiný mrav.

Jsou to promiskuitní ptáci, kteří nevytvářejí trvalejší páry. Samice se páří s několika samci a svá vejce snáší v době od května do července. Kukačky vlastní hnízda nestaví, využívají nevědomého pohostinství většinou malých hmyzožravých pěvců. Hostiteli bývají rákosník, červenka nebo rehek zahradní. Samice vloží vždy jedno vejce do hnízda nového opatrovníka.

Malá kukačka se vylíhne už po dvanácti dnech a velmi rychle roste. Díky tomu je schopná ihned vyhodit z hnízda ostatní mláďata nebo ještě nevylíhlá vejce. Samotné se jí tento boj stává občas osudným. Jak se snaží odstranit vejce z hnízda a přehodit ho přes okraj tak, aby se rozbilo, může v tuto chvíli spadnout s ním.

Mnoho mláďat kukačky obecné se nevylíhne i proto, že je nový pěstoun pozná a udělá s nimi krátký proces. Avšak může se mu i stát, že vyhodí vejce vlastní, proto jej raději většinou přijme i když riskuje, že tak přijde o celou svou snůšku. Proto jste už možná našli v lese vajíčka nebo skořápky u kmene stromů. Inu, jsou to malé potvůrky.

A jak jsem se zmínila taková procházka je opravdový balzám na duši a špatné dny a ještě jste udělali něco pro vaše zdraví.

Přeji vám hodně takových procházek, při kterých naberete sílu se poprat s nesnadnými situacemi.

Petra LITVANOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře