DEN OTCŮ: Řekněte vašim otcům a dědečkům, že si ceníte toho, že...

DEN OTCŮ: Řekněte vašim otcům a dědečkům, že si ceníte toho, že tu byli pro vás a že je máte rádi…

I muži mají své dny ….. Nebojte nebudu rozepisovat známou reklamu, se kterou se můžete setkat v televizi. Jen jsem se na chvíli chtěla zastavit u svátku, který je věnovaný otcům.

Každý z nás má v hlavě Mezinárodní den žen, Den matek, ale o Dni otců se zase až tak nemluví. Možná to bude tím, že se stále u nás objevují převzaté svátky. V únoru na nás vykukují ze všech stran srdíčka s hláškou – nezapomeňte je svátek zamilovaných. Na podzim se vydlabávají dýně a možná chybí jen krůček k tomu, že u nás zaklepou na dveře různé přestrojené příšerky. Svátek otců také nevznikl na území České republiky, ale zase musím uznat, že zde má své místo.

Jak vůbec vznikl?
V malém americkém městečku Spokane, ve státě Washington, žil jeden manželský pár. Jejich láska byla veliká a  manželství bylo obohaceno pěti ratolestmi. Jednoho dne přišla do rodiny převeliká bolest. Milovaná manželka a maminka zemřela. Nebylo to snadné, ale tatínek se ujal veškeré výchovy dětí sám. Sonora Smart Doddová, jedna z jeho dcer, se rozhodla ocenit otcovo úsilí, s nímž se o ni a její sourozence postaral. A tím vznikla úplně první oslava Dne otců. Navíc se konala 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce.

I když tato oslava byla soukromá, popularita rychle rostla nahoru a v roce 1966 prezident Lyndon Johnson vydal prohlášení, ve kterém vyhlásil třetí červnovou neděli jako oficiální Den otců.

Neslaví se jen v Americe, ale po celém světě. I u nás se začíná více a více vrývat do paměti a stejně tak jako víme, že Den matek je druhou neděli v květnu, tak budeme vědět, že třetí neděle v červnu patří našim tatínkům.

Udělejte si malou chvilku na návštěvu nebo jen malý telefon a řekněte vašim otcům a dědečkům, že si ceníte toho, že tu byli pro vás a že je máte rádi. Možná mi někdo bude oponovat, že nevím, jaké jsou vztahy v rodině. To máte naprostou pravdu. Ale ani vy nevíte jaké byly u mě, přesto vím, že dokud je čas na to říct „mám tě rád“ je ještě čas něco napravit. V opačném případě čas nejde vrátit zpět.

Malý dáreček vždycky potěší a to každého z nás. Případně pozvání na dobré jídlo nebo skleničku. Neuškodí i pěkná procházka nebo výlet. Zkrátka si letošní 19. červen krásně užijte.
Všem otcům přeji krásný svátek plný zdraví, pohody a radosti.

Petra LITVANOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře