OHLÉDNUTÍ: Události uplynulého týdne, jak je viděl a okomentoval spolupracovník redakce

OHLÉDNUTÍ: Události uplynulého týdne, jak je viděl a okomentoval spolupracovník redakce

 

Jak protéká Volyňka městem, odnáší s sebou s každou vlnkou události okamžiku. Zkusil jsem pochytat ve vlnách zprávy z Vimperku minulého týdne. Pochytat a pochopit. To, co mne jako první napadlo, jsem dal do komentáře.

 

 

Pondělí 23. května: Prachatický deník – Hotel Zlatá hvězda už je pod proudem –  Na mapě míst, kde si můžete v České republice dobít baterie svého elektromobilu, přibude v nejbližších dnech i Vimperk. – Záměr Správy NP Šumava a společnosti ČEZ ovšem předběhl hotel Zlatá hvězda. Na jeho dvoře už je funkční jedna dobíjecí stanice. „Je určena jak pro hotelové hosty, tak pro ostatní veřejnost,“ ubezpečil Zdeněk Kutil, majitel hotelu. Instalaci dobíjecí stanice si podle jeho slov vyžádala rostoucí poptávka klientů. „Každý měsíc se tu někdo s takovým požadavkem objeví. Doteď to znamenalo vytáhnout prodlužovačku,“ říká. Nainstalovaná dobíjecí stanice umožní dobití baterie elektromobilu na plnou kapacitu za hodinu a půl, na osmdesát procent zhruba za půl hodiny.

Komentář: Je třeba uvést, že v předchozím článku v Prachatickém deníku byl představen záměr Správy Národního parku Šumava vybudovat pět dobíjecích stanic po celém parku. Kutil je kutil a již má hotovo. Chcete dobít? Není problém a tu hodinu a půl můžete strávit v jeho restauraci. A zase přibude kšeft a zase bude o krok před konkurencí z Cihelny. Věřím, že na tento projekt využil Kutil některou z dotací životního prostředí, pokud nějaká byla, nebo jinou. Je to kutil.

 

Středa 25. května: Informační systém cestovního ruchu, Vimperk – Muzejní noc v muzeu Vimperska na téma Poklady, depoty, obětiny … 4.6. od 18:00 do 22:00 hodin – Vstupné: 50 Kč dospělí, 35 Kč děti – Vernisáž a odborný komentář (prohlídka) k výstavě pod vedením doc. Mgr. Ondřeje Chvojky, Ph.D.r. Rudolfa Krajíce, CSc. –

Komentář: Spíše muzejní večer, ale chápu, že v počtu celých 7,5 zaměstnance nelze připravit na zámku delší program. A vlastně ani zajímavější program. Je pravda, že minulé roky byli u každé akce vimperští ochotníci, až toho bylo skoro moc, ale od doby, kdy na zámku vládne Mgr. Brož, nejsou mnoho vidět. A děti jen vzpomínají, jak na zámku o půlnoci potkávaly strašidla. A návštěvnost byla tehdy značná. Pane kasteláne, tohle je tip, jak vydělat a dát obecnému lidu co si žádá.

 

Sobota 28. května: Za krásnější Vimperk – Kastelán Státního zámku Vimperk Vojtěch Brož reaguje na GLOSÁŘ a NÁZOR redakce Za krásnější Vimperk. Jeho text zveřejňujeme bez redakční úpravy: Nutno říci, že oba články jsou zavádějící a plné nepřesností. Nejméně dvě věci z nich musím uvést na pravou míru: Za prvé – hned ve třetí odstavci se nachází logická chyba: Pokud se mu nedostává peněz, nemá nabírat lidi,  to by měl při svém vzdělání vědět. Právě proto, že město Vimperk moudře podpořilo provoz zámku, můžeme nabírat nové zaměstnance.

Komentář: Město podle mých informací přispívá na pracovní místo zaměstnance muzea. V roce 2015 to byl půl roku pan Čepička, se kterým byl rozvázán pracovní poměr a místo bylo neobsazeno až do letošního roku. 300 tisíc děleno 2 je 150 000,- Kč. Takže 150 000,- Kč dalo město zámku za někoho, kdo tam nebyl zaměstnán. Jistojistě pan kastelán vykáže, že peníze neztratili. Rozdělili si je zbývající zaměstnanci. Sleduje město, kam tečou veřejné finance? Žádá zpětnou vazbu? To platí i o jiných dotačních programech. Vědí na radnici, za co a jak utrácí samosprávou města štědře obdarovávané spolky a sdružení?

Cyril STUCHL

(Citace z tištěných i internetových médií jsou uvedeny v původním znění, bez naší redakční úpravy.)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře