VĚC VEŘEJNÁ: Platby za svoz a likvidaci odpadů a kontrolní činnost radnice

VĚC VEŘEJNÁ: Platby za svoz a likvidaci odpadů a kontrolní činnost radnice

 

Platí za svoz a likvidaci odpadů ve Vimperku skutečně všichni, kteří by podle platné městské vyhlášky měli? A jak to radnice kontroluje? Také takové otázky vyvstaly v souvislosti se schvalováním poplatku na letošní rok. Starostky města Jaroslavy Martanové jsme se proto zeptali:

Od poplatku za svoz a likvidaci odpadů jsou ve Vimperku podle obecně závazné vyhlášky čl. 6, bod b) osvobozeni majitelé objektů pro individuální rekreaci, kteří mají trvalý pobyt na území města. To jsou i ti lidé, kteří své objekty pronajímají pro soukromou rekreaci jiných osob, tedy za úhradu a za účelem vlastního zisku? Jakým způsobem kontroluje radnice, zda všechny firmy a podnikatelé ve Vimperku likvidují odpad předepsaným způsobem a zda platí městem stanovený poplatek?

 

Tady jsou odpovědi, které připravil odbor životního prostředí městského úřadu (bez redakční úpravy):  

Obecně závazná vyhláška upravující poplatek za svoz odpadu vychází a musí respektovat zákon č.565/90 Sb., o místních poplatcích. Podle ustanovení § 10b, kde je upraven poplatek za svoz odpadu (viz citace)

  • 10b

(1) Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí

  1. a) fyzická osoba,
  2. která má v obci trvalý pobyt,
  3. které byl podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů,
  4. která podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky pobývá na území České republiky přechodně po dobu delší 3 měsíců,
  5. které byla udělena mezinárodní ochrana podle zákona upravujícího azyl nebo dočasná ochrana podle zákona upravujícího dočasnou ochranu cizinců,
  6. b) fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu; má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně.

Z výše uvedeného je zřejmé, že by poplatek tato osoba platila 2 x (nemůže být současně na dvou místech, zároveň tvoří odpad v té samé obci).  Proto došlo rozhodnutím ZM ke schválení této vyhlášky v tomto znění. Obec nemůže předjímat, že někdo nedovoleně podniká v  objektech určených k individuální rekreaci za účelem zisku. Pokud taková podezření jsou, je dobré obrátit se na příslušné orgány státní správy (MěÚ Vimperk, odbor živnostenský, Finanční úřad) za účelem zjednání nápravy.

Způsob nakládání s odpady vznikající z činnosti podnikajících právnických a fyzických osob je stanoven zákonem č.185/2001Sb., o odpadech, zejména v §16.

Odbor životního prostředí vykonává v působnosti státní správy kontrolní činnost jak právnické a fyzické osoby odstraňují odpad, který vzniká z jejich podnikatelské činnosti.

Odbor životního prostředí není ale při výkonu své činnosti pouze kontrolním orgánem (jako například ČIŽP), ale jeho povinnosti jsou stanoveny v rozsahu §79 a 80 zákona 185/2001 Sb., o odpadech. Na tuto činnost je pro celé ORP vyčleněno 0,6 úvazku. Z těchto důvodů není možné zkontrolovat každý podnikající subjekt. Kontroly jsou vykonávány zejména u těch firem, kde je podezření na porušení zákona o odpadech.

Právnické a fyzické osoby oprávněné k podnikání mají možnost uzavřít s městem Vimperk Smlouvu o svozu a odstraňování odpadu podobného komunálnímu a na základě této smlouvy uhradí fakturu podle velikosti nádob na odpad a počtu svozů. K dnešnímu dni je uzavřeno 154 smluv. V tomto případě je oprávněnou osobou pro převzetí odpadu obec.  Dále mají možnost odstraňovat odpad ze své podnikatelské činnosti individuálně, vždy jej však musí předat osobě oprávněné k nakládání s odpady.

(red)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře