VĚC VEŘEJNÁ: Jak město kontroluje prodej a používání zábavné pyrotechniky

VĚC VEŘEJNÁ: Jak město kontroluje prodej a používání zábavné pyrotechniky

Byla sobota 13. prosince podvečer a čtvrtí U Lázní, tedy v bezprostředním okolí služebny vimperské městské policie, se co chvíli ozývaly rány z petard a jiné zábavné pyrotechniky. Romské děti tak trávily volný čas. Obtěžováním pokojných občanů této lokality.

Dotázali jsme se proto písemně starostky Jaroslavy Martanové:

  1. Jak preventivně působí romský asistent (posléze opraveno na romský terénní pracovník), placený také z městského rozpočtu, v rodinách? Děti přece musejí někde získat na nákup pyrotechniky peníze. Zvážíme-li, že většina romských rodin pobírá sociální dávky, pak jsou to peníze nás všech, které tyto děti utrácejí za něco, co nás poté obtěžuje.
  2. Jak je možné, že proti používání pyrotechniky v bezprostředním okolí služebny nezasáhne městská policie? To jsou strážníci hluší? Jak vůbec v těchto dnech, kdy se dá používání pyrotechniky předpokládat, strážníci působí preventivně?
  3. Jakou kontrolní činnost mezi prodejci pyrotechniky provádí v těchto dnech živnostenský odbor městského úřadu?

Vážená paní starostko, budeme muset neustále trpět výtržnosti určité skupiny lidí a smiřovat se s vysvětleními, že se s těmito problémy nedá nic dělat? Je v silách současného vedení radnice sjednat nápravu?

Začátkem nového roku přišly z radnice tyto odpovědi (zveřejňujeme bez redakční úpravy):

K otázce č. 1:

Asistent prevence kriminality je placen plně z projektu Ministerstva vnitra „APK II“. Do dnešní doby bylo řešeno již několik činností takto narušující veřejný pořádek a výsledkem byl pohovor asistentů přímo v této rodině s rodiči, aby více dohlíželi na své děti a jejich zábavnou činnost zejména v odpoledních hodinách, tudíž asistenti plní dobře svou preventivní roli v naší společnosti. Rovněž romská terénní pracovnice se v rámci své činnosti zajímá o výchovu dětí ze strany rodičů, jakým způsobem tráví svůj volný čas a upozorňuje na negativní chování.

Peter Macorlík (vrchní strážník MP), Jaroslava Martanová (starostka)

 

K otázce č. 2:

V sobotu 13. prosince řešila městská policie několik případů oznámení občanů a rovněž signál zabezpečení objektu, a z toho důvodu se může stát, že v danou chvíli, kdy dojde údajně k odhození nějakých petard v této lokalitě U Lázní, nemůže být hlídka MP Vimperk na místě a slyšet to, protože působí i v jiné části města a řeší konkrétní problémy, příkladem řešení je oznámení fyzického napadání v ulici 1. máje. Dalším z důležitých faktorů je to, že v této lokalitě U Lázní nemá městská policie tak často oznámeny případy z porušování vyhlášky města – konkrétně rány pyrotechnických efektů. Je to nahodilá činnost, která je ihned řešena jakmile se o tomto městská policie dozví, rozhodně nejsou hluší. A právě proto, kdy v těchto dnech se MP soustředí více na tuto preventivní činnost, nemohou strážníci postávat jen na jednom místě, ale musí obsáhnout celé město, tudíž i ty ostatní problémové lokality. Do dnešní doby bylo řešeno již několik činností takto narušující veřejný pořádek a výsledkem byl pohovor asistentů přímo v této rodině s rodiči, aby více dohlíželi na své děti a jejich zábavnou činnost v odpoledních hodinách, tudíž asistenti plní dobře svou preventivní roli v naší společnosti. Dalším postupem bylo dohledáno strážníky prodejní místo, odkud byla zakoupena tato drobná zábavná pyrotechnika, kdy výsledkem bylo podání oznámení k správnímu orgánu na prodejce s podezřením ze spáchání správního deliktu. U správního orgánu se bude již majitel obchodu zodpovídat sám, kde mu hrozí i vyšší sankce a z podnětu správního orgánu častější kontrola zmíněného živnostenského úřadu.

Peter Macorlík (vrchní strážník MP)

 

K otázce č. 3:

Kontrolu dodržování povinností stanovených zákonem č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o zacházení s některými pyrotechnickými výrobky, ve znění pozdějších předpisů, provádí Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva a jím pověření inspektoři úřadu, s výjimkou kontroly dodržování povinností podle § 16b téhož zákona (nakládání s pyrotechnickými výrobky), kterou provádí Česká obchodní inspekce; živnostenský úřad zde přímé kontrolní pravomoci nemá.

Živnostenský úřad může provádět mezi prodejci pyrotechniky kontrolu dodržování povinností ohledně nakládání s pyrotechnickými výrobky apod., a to v rámci běžné kontrolní činnosti ve vztahu k obecné povinnosti podnikatelů dodržovat při provozování živnosti povinností  vyplývající ze zvláštních právních předpisů (bez možnosti ukládat sankce, jen s informační povinností příslušným správním orgánům, je-li zjištěno porušení povinností stanovených příslušným právním předpisem).

V těchto dnech živnostenský úřad provádí kontrolní činnost, která se může týkat i pyrotechniky jako prodávaného zboží (např. včera na prodejních místech ve Strážném).

Vladimír Chum (vedoucí živnostenského odboru)

Připravil: (zj)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře