OHLÉDNUTÍ: Události uplynulého týdne, jak je viděl a okomentoval spolupracovník redakce

OHLÉDNUTÍ: Události uplynulého týdne, jak je viděl a okomentoval spolupracovník redakce

 

Jak protéká Volyňka městem, odnáší s sebou s každou vlnkou události okamžiku. Zkusil jsem pochytat ve vlnách zprávy z Vimperku minulého týdne. Pochytat a pochopit. To, co mne jako první napadlo, jsem dal do komentáře.

 

 

 

Pondělí 22. února: Informační systém veřejné správy Vimperk – Akce jaro 2016 – Tisková zpráva pro média – kulturní akce Občanského sdružení Stanislavy Chumanové. Ve všech případech bude výtěžek věnován na projekty našeho občanského sdružení. Kromě těchto kulturních akcí připravujeme setkání s občany ve Sklářské ulici č. 399 (ve vestibulu) ohledně klubovny, kterou v tomto místě chce naše sdružení vybudovat. Věra Vávrová

Úterý 23. února: Prachatický deník.cz – Volarští chtějí na komunitní dům dotaci, Vimperk to řeší postupně za své – V prostoru bývalé prodejny ve Vimperku vznikne společenská místnost pro seniory s počítači, zázemí v přízemí najdou i pečovatelky. U dotační podpory se chtějí soustředit spíše na získání peněz pro vybudování seniorských bytů v chlapeckém internátu bývalé lesnické školy. Aktuální prioritou je pak vytvoření společenské místnosti pro seniory a zázemí pro pečovatelky v bývalé ubytovně ve Sklářské ulici. „Tam byl před nedávnem instalován výtah a na základě rozhodnutí rady města došlo i ke změně přidělování bytů v tomto objektu, které jsou nabízeny především seniorům, a to jak jednotlivcům, tak i manželským párům,” uvedla Jaroslava Martanová. Společenská místnost, sociální zařízení, kuchyňka a místnost s několika počítači by měla vzniknout v prostoru bývalé prodejny v přízemí. Pro akčnější seniory chce město přebudovat chlapecký internát v bývalé lesnické škole, kde by mohlo ve dvou horních patrech vzniknout zhruba dvacet malometrážních bytů. Počítáno je samozřejmě i s instalací výtahu.

Komentář:

a) Netuším, jak moc tiskové prohlášení, které není ničím jiným než reklamním plakátem občanského sdružení, souvisí s veřejnou správou, ale že je to výhodné, o tom není sporu. Občan dostane mezi řádky zprávu od správy, že za projektem stojí. Aby ne, když Jaroslava Martanová je členkou sdružení. Nechá se to nazvat jako střet zájmů? I když tento střet jde teoreticky ve prospěch seniorů, ale jen těch méně akčních.

b) Mám dojem, že mne zde Věra Vávrová klame. Před časem prohlašovala na stránkách vimperk eu, že místnosti jen vybaví, v tiskovém prohlášení říká, že vybudují. Co je pravda? Jak bude Věra Vávrová zase napadat ostatní ze slovíčkaření, až jí někdo chytne za slovo? Pokud to, co říká, neříká jednoznačně a vážně, nemůže se divit, že si to někdo vysvětlí po svém a že jí mnoho lidí nevěří.

 

Pátek 26. února: Vimperské noviny – Dokončení krytého bazénu je reálné i bez dotací… – Vimperk může konečně využít svůj potenciál a do budoucnosti prosperovat jako turistické centrum na Šumavě. Tímto směrem by měli být nastaveny i investiční priority. Vimperk potřebuje nějaký pozitivní impuls – „stavební kámen“, který by přinesl větší turistickou návštěvnost našeho města – větší kupní sílu, zlepšení podmínek pro rozvoj podnikatelského prostředí, větší zaměstnanost, zlepšení infrastruktury služeb, a to nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele. Vimperk by se mohl stát skutečně vyhledávaným „městem pro život“. Právě dokončení výstavby krytého plaveckého bazénu může být tímto „impulsem“. V současné době teď Věřím, že většina zastupitelů podpoří tuto investici, přijme zodpovědnost a bude hlasovat za dostavbu bazénu i bez podpory dotačních zdrojů a někdy v roce 2020 budou návštěvníci Vimperka a místní obyvatelé mít možnost navštívit krytý plavecký bazén. Ing. Martin Paštika

Komentář:  Martin Paštika se vyjádřil ke strategickému plánu města a mne nezbývá, než s ním souhlasit. Zaslechl jsem, že prý bazénu – Dvořákovu pomníku – říkají vimperští Virola. Bylo by od města hezké, poskytnout možnost lázní svým „obyvatelům s výhodou“ i přes zimu.

Cyril STUCHL

(Citace z tištěných i internetových médií jsou uvedeny v původním znění, bez naší redakční úpravy.)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře