KAUZA: Není správné prodávat veřejný majetek bez smlouvy, když stát bude chtít...

KAUZA: Není správné prodávat veřejný majetek bez smlouvy, když stát bude chtít účtenku i po stánkaři

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se dalo předpokládat, kauza auditu v Městských lesích Vimperk neskončila odvoláním zlobivého kontrolního výboru vimperského zastupitelstva a obsáhlými rozhovory se dvěma hlavními osobnostmi tohoto příběhu v regionálních novinách. Uplynulo několik málo dní a máme tady pokračování doplněné o další nová tvrzení na stránkách novin, tentokráte vimperských. Děj je natolik rozehrán, že se v tuto chvíli můžeme jen těšit na další pokračování. Možná už v režii orgánů činných v trestním řízení.

A přitom stačilo tak málo, aby před rokem vůbec žádná kauza městských lesů nevznikla. To by však koaliční zastupitelé nesměli vidět za požadavkem kontrolního výboru na zadání auditu snahu poslat jednatele této společnosti za mříže, ale běžný mechanismus prověřování správnosti hospodaření, v tomto případě ve firmě, která má svědomitě pečovat a rozmnožovat majetek všech občanů města. To by však slovo audit nesmělo na starostku a její věrné působit jako červený hadr na býka v aréně. Není těžké dohledat ve zvukových záznamech ze zastupitelstva, jak vzrušená byla diskuse o tom, zda audit ano či ne. Jak se starostka každou chvíli snažila tuto diskusi zastavit, aby na veřejnost nedej bože proniklo něco, co by očernilo její snahu o růžový obraz ve skutečnosti zanedbaného města. Stačilo, aby koaliční zastupitelé požadavek na zadání auditu schválili, a bylo by ticho po pěšině. Jenomže to by nesměli mít stažené svěrače, co kdyby náhodou se v hospodaření městských lesů objevilo něco nepatřičného.

Hrdinou okamžiku, kdy se o auditu poprvé začalo mluvit, se mohl stát samotný jednatel městských lesů, člen rady města a koaliční zastupitel Stanislav Hlava. Stačilo, aby s auditem souhlasil a doporučil svým kolegům v samosprávě jeho zadání. Neudělal to, možná si nebyl jistý, zda má ve firmě všechno v pořádku. Proč by se jinak kontrole bránil? Určitě ne proto, aby jej dnes, jak se také stalo, mohla zastupitelka Dagmar Rückerová litovat jako mučedníka, který si vytrpěl své čekáním na výsledky auditu.

Tragikomickou postavou oné kauzy je koaliční zastupitel Karel Beránek. Ještě nedávno byl také členem kontrolního výboru. Spolupodílel se na všech jeho prověrkách a podepsal všechny zápisy, tedy i onen požadavek na audit. Zavčasu stačil z kontrolního výboru odstoupit, aby pak mohl podepsat prohlášení koalice právě proti kontrolnímu výboru. Tak se chovají bezpáteřní lidé, tak se může zachovat jedině poskok starostky.

Kauza auditu v Městských lesích Vimperk bude určitě ještě dlouhý čas ovlivňovat vimperskou komunální politiku. Poznatky kontrolního výboru, byť někdy podle vyjádření radniční koalice překročil své pravomoci, by neměly zapadnout. Některé z nich jsou totiž znepokojující. Určitě není správné prodávat dřevní hmotu z městských lesů bez smlouvy v době, kdy stát připravuje opatření, aby i ten poslední prodavač cukrové vaty na pouti musel zákazníkovi vydat účtenku.

Zdeněk JUNGVIRT

Koláž: redakce Za krásnější Vimperk

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře