OHLÉDNUTÍ: Události uplynulého týdne, jak je viděl a okomentoval spolupracovník redakce

OHLÉDNUTÍ: Události uplynulého týdne, jak je viděl a okomentoval spolupracovník redakce

 

Jak protéká Volyňka městem, odnáší s sebou s každou vlnkou události okamžiku. Zkusil jsem pochytat ve vlnách zprávy z Vimperku minulého týdne. Pochytat a pochopit. To, co mne jako první napadlo, jsem dal do komentáře.

 

 

 

Čtvrtek 18. února: Za krásnější Vimperk – SLOVO ÚVODEM – Loni k nám do ČR přicestovalo 8 mil. (+ 14 %) zahraničních turistů, nejvíce z Německa a Slovenska. Největší propad (216 tis. – 40 %) ČR zaznamenala u návštěvníků z Ruska. Průměrně návštěvníci ze zahraničí zůstali 3,7 dní (2,75 nocí). Vede Praha, významné postavení má i Šumava. Hlavně návštěvníci vyhledávají památky, kulturu, zoologické zahrady, turistiku (s dalšími atrakcemi, aqvaparky, gastronomií, galérie, nákupy, atd.) Hodně našich spoluobčanů zůstalo doma, hlavně z obav před nestabilitou a z důvodů bezpečnosti, a tak se o dost zvedla čísla o „vnitřní turistice“. Docela by mne zajímala čísla z Vimperka. Jakou dostane cizinec nabídku prožít v průměru 3,7 dne aktivní dovolené u nás ve městě a okolí? (Pavel DVOŘÁK, zastupitel Vimperka)

Komentář: Milý pane Dvořáku, ve městě, kde se přihřívá soukromá polívčička a vaří kamarádšoftský gulášek, nebude turista nikdy spokojen. Zámek na spadnutí, muzeum z dob krále Klacka, propagace města na nule, hlavně když je placená PR, ale ta propaguje spíše rozhodnutí radních před voliči, než město turistům. Příjezdy do města působí nevalně, žádné atrakce nutící zůstat. Prohlédnout nic na zámku zabere jedno odpoledne, projít město dopoledne a na večer, rychle pryč, za kulturou.

 

Pátek 19.února: Prachatický deník.cz – Vlastníci pozemků žalují město – Požadují více než dva a půl milionu korun za to, že jim město nezajistilo na pozemky přístup. Po žalobě na určení vlastnických práv k pozemkům, na které si činí nárok Římskokatolická farnost Vimperk, trestním oznámení na rozhodnutí rady města a zastupitelstva v souvislosti s majetkovými záležitostmi, čelí město Vimperk další žalobě. U Okresního soudu v Prachaticích se domáhají náhrady škody vlastníci pozemků v lokalitě Pod Pekárnou za to, že jim město Vimperk nezajistilo přístup na pozemky v jejich vlastnictví. Svůj požadavek vyčíslili s příslušenstvím na 2,617 milionu korun.

Komentář: Nedivím se, že manželům Matouškovým došla trpělivost. Tak dlouho a stále nic, až se ucho utrhne. Jen nevím, proč je do toho zase zamotaná i Věra Vávrová. Ta ženská je snad fantom města Vimperka.

 

Sobota 20. února: Prachatický deník.cz – Zimní spánek končí, v březnu už začne zámecká sezona – Ceník vstupného byl upraven tak, aby odpovídal cenám vstupného památek v regionu a ostatních objektů ve správě Národního památkového ústavu, řekl kastelán zámku Vojtěch Brož. Připomněl, že vimperský zámek začal na začátku loňského roku spravovat Národní památkový ústav. Zámek získal ve zcela nevyhovujícím stavu, neudržovaný, bez standardních prohlídkových tras a návštěvnického zázemí. Na podzim byly kompletně posekány a částečně vyčištěny zahrady. Zlikvidovány byly také nálety na hradebních zdech a začala práce na menších údržbových projektech. Probíhají také výběrová řízení nejen na průvodce, ale také výběr kurátora sbírkových a mobiliárních fondů.

Komentář: Ceník vstupného byl upraven směrem vzhůru, za to zaslouží kastelán metál, prodává nic ve zcela nevyhovujících provizorních podmínkách bez návštěvnického zázemí. Na podzim nechal vyklestit nálety a mezi nimi i tis červený (Taxus baccata), velmi pomalu rostoucí silně ohrožený třetihorní relikt, ve většině zemí náležící mezi přísně chráněné druhy. Náleží mezi nejcennější dřeva na severní polokouli. Bravo. Jakými dalšími hrdinskými skutky nás překvapí v letošní sezoně?

Cyril STUCHL

(Citace z tištěných i internetových médií jsou uvedeny v původním znění, bez naší redakční úpravy.)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře