ODPOVĚĎ NA OTÁZKU: Vyšetření CRP Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí a pacient za...

ODPOVĚĎ NA OTÁZKU: Vyšetření CRP Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí a pacient za něj nic neplatí

Hradí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vyšetření CRP, aby se zjistilo, zda je třeba nasadit antibiotika? Nebo si ho má pacient platit?

Vyšetření CRP pojišťovna hradí a pacient za něj nic neplatí, ať je provedeno přímo lékařem v ordinaci, nebo v externí laboratoři. Požadovat po pacientovi platbu by lékař mohl pouze v případě, že k vyšetření CRP neshledává žádný zdravotní důvod, ale pacient na něm trvá. Stanovení CRP se používá pro rozlišení virové a bakteriální infekce, a to hlavně před nasazením antibiotické léčby, která by u virového onemocnění byla zbytečná, ev. pro následnou kontrolu úspěšnosti této léčby.

V současné době využívá řada praktických lékařů, hlavně dětských, možnost provádět stanovení CRP přímo ve své ordinaci, tzv. v režimu POCT (Point of Care Testing). Pojišťovna příslušný výkon hradí nad rámec kapitační platby praktickým lékařům pro děti a dorost i všeobecným praktickým lékařům. Hradí ho i u lékařské služby první pomoci (LSPP).

Výkon s kódem 02230 – „Kvantitativní stanovení CRP (POCT)“ ale může mít lékař ve smlouvě s VZP jen při splnění stanovených podmínek. Je však nasmlouván všem lékařům, kteří mají potřebné vybavení, podmínky splňují a o zařazení výkonu do smlouvy požádají. Smyslem tohoto opatření je zajistit potřebnou kvalitu daného vyšetření. Chybné provedení výkonu nebo jeho špatné vyhodnocení může v důsledku pozdě či naopak zbytečně nasazené terapie poškodit pacienta.

Lékař musí zdravotní pojišťovně předložit doklad o absolvování certifikovaného školení o této metodě, pořádaného na akreditovaném pracovišti. Tím je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ Praha) a Ústav lékařské biochemie 1. LF UK a VFN Praha. Při provádění výkonu pak musí být respektováno Doporučení odborných společností o provádění laboratorních vyšetření v režimu POCT a zajištěna vnitřní kontrola kvality včetně řádně vedeného záznamu o ní. Dále je povinné každoroční externí hodnocení kvality výsledků měření formou účasti v systému mezilaboratorních porovnávacích zkoušek.

Výkon tedy není nasmlouván automaticky každému praktickému lékaři. I lékař, který nemá příslušný výkon uvedený ve smlouvě s pojišťovnou, však může pacientovi zajistit vyšetření CRP v laboratorním režimu, tj. odesláním vzorku krve do laboratoře. Ani za takto provedené vyšetření CRP pacient neplatí. Stejný postup používají v případě potřeby i lékaři ostatních odborností.

Na variantu, že praktický lékař provede vyšetření CRP přímo v ordinaci jako “nadstandard” a chce ho zaplatit, by pacient přistoupit neměl. Takový požadavek by mohl znamenat, že lékař toto vyšetření nemá ve smlouvě s pojišťovnou, a pak zde chybí garance kvality, zaručená splněním podmínek pro nasmlouvání daného výkonu.

Oldřich TICHÝ, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP

 

Co je to CRP

C- reaktivní protein (CRP) je bílkovinou akutního zánětu, a tedy vysoce citlivý parametr zánětu. Je součástí  reakce akutní fáze imunitního obranného systému. Jeho hladina v krvi se zvyšuje u všech druhů bakteriálních zánětlivých procesů, a to již za 6-12 hodin od začátku zánětu. Vyšetření CRP je proto považováno za nejčastěji ordinované vyšetření ve vyspělých zemích západního světa, a to od úrovně praktického lékaře až po vysoce specializovaná pracoviště.

Hladina CRP v krvi závisí na stupni zánětu je ve srovnání s jinými klinicky využívanými známkami zánětu, jako jsou sedimentace nebo hladina bílých krvinek, daleko pružnější.

Používá se k rozlišení bakteriální a virové infekce.
Jeho výše souvisí s mírou postižení tkání zánětem.
Pomáhá rozhodnout o případném nasazení antibiotik.
Slouží k hodnocení efektivity léčby antibiotiky.

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře