ZAUJALO NÁS: České dráhy darovaly Nemocnici Strakonice čtyři monitory dechu novorozenců

ZAUJALO NÁS: České dráhy darovaly Nemocnici Strakonice čtyři monitory dechu novorozenců

Čtyři monitory dechu novorozenců získalo k Vánocům Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Strakonice sponzorským darem od společnosti České dráhy, a. s., která tak podpořila projekt Nadace Křižovatka nazvaný Maminko, dýchám. Ten pomáhá nově narozeným dětem ohroženým Syndromem náhlého úmrtí kojenců (SIDS).

Nemocnice Strakonice získala monitory dechu BABYSENSE II obdobně jako klatovská nemocnice a Nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Nadace Křižovatka a České dráhy tak předaly darem 13 monitorů dechu v hodnotě 38.610 korun. „Monitory na našem gynekologicko-porodnickém oddělení rozšíří péči o novorozence. Dnes zde máme 29 monitorů a jsou ve všech lůžkách a inkubátorech. Využíváme je i na dětském oddělení pro hospitalizované novorozence a kojence. Současně si monitory mohou zapůjčovat i rodiče domů po propuštění svých dětí z nemocnice,“ sdělil ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Doplnil, že vždy po dvou letech užívání dochází k revizím monitorů nebo k jejich vyřazení. „V dubnu 2016 dojde k vyřazení pěti kusů monitorů, proto je pro nás dar velkým přínosem,“ doplnil ředitel Fiala.

„Monitor dechu přivolá pomoc světelnou i zvukovou signalizací, když se dech miminka zastaví nebo zpomalí natolik, že by ho ohrozil na životě,“ řekla Sabina Sklenářová, ředitelka Nadace Křižovatka.

Cílem a smyslem projektu Maminko, dýchám je vybavit české nemocnice a jejich porodnická a novorozenecká oddělení monitory dechu pro každé lůžko/miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů. K SIDS dochází nejčastěji u dětí od narození do šesti měsíců. Dochází k němu náhle a neočekávaně, u dětí, které nejeví žádné zdravotní problémy. Přichází bez varovných signálů, když dítě spí, a proto je monitor dechu jako anděl strážný, který hlídá dech těch nejmenších.

Text a foto: (tz)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře