RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Bramborové a bavorské saláty pro štědrovečerní pohoštění

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Bramborové a bavorské saláty pro štědrovečerní pohoštění

Ilustrační foto (pixabay)

 

Všechny saláty mám vyzkoušené, na Štědrý den dělám bavorský s koprem a strašínský.  Množství si musíte přizpůsobit podle strávníků.
BAVORSKÉ:

I.-vyzkoušený, kyselejší

Suroviny:
1 kg brambor (nejlépe červené rohlíčky)
200 ml vody
4 lžíce cukru
4 lžíce octa
2 červené cibule
2 bílé cibule
6 kyselých okurek
sůl, bílý pepř
olej

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kolečka. Okurku nakrájíme na tenké plátky, oba druhy cibule na slabá kolečka. Vodu svaříme s cukrem, octem,solí, přidáme cibule a odstavíme. Přidáme okurku, olej, pepř a promícháme. Teplou směs nalijeme na brambory a promícháme. Necháme do druhého dne v lednici, aby se chutě spojily.

 

II.- vyzkoušený, výborný

Suroviny:
1 kg salátových brambor
1 salátová okurka (kolečka)
2 bílé cibule (kolečka)
4 lžíce vinného octa
3 lžíce oleje
kopr
kmín, sůl, pepř
200 ml horkého zeleninového vývaru (z kořenové zeleniny)

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na silnější kolečka. Přidáme ostatní suroviny ,zalijeme vývarem a dobře promícháme. Necháme v lednici 24 hodin odpočívat.

 

BRAMBOROVÉ:

Bramborový vánoční (Strašínsko):

1 kg brambor
30 dkg celeru
30 dkg mrkve
30 dkg petržele
2 cibule
30 dkg kyselých okurek
1 jablko
nakládaný hrášek
3 natvrdo uvařená vejce
sklenička majonézy (2 dcl)
½ skleničky tekuté šlehačky (1 dcl)
trošku hořčice, sůl, citronová šťáva
2 lžíce octa
Zeleninu uvaříme ve vývaru, nejlépe hovězím. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny také nakrájíme na drobné kousky. Dáme do mísy a společně promícháme a podle chutě dosolíme. Necháme přes noc proležet.

 

Bramborový Nezdice:

10 středních brambor
2 cibule
100 g celeru
100 g petržele (kořenu)
200 g mrkve
100 g sterilovaných okurek
100 g sterilovaného hrášku
2 vejce
10 dkg uzené slaniny
20 dkg česnekové majonézy
sůl, pepř, cukr

Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu uvaříme ve sladkokyselém nálevu (3 dcl vody, 1/4 čaj. lžičky soli, 5 lžiček cukru a 3 lžičky octa). Uvařené nakrájíme na kostičky a dáme k bramborám.
Ostatní nakrájíme male kousky a přidáme do mísy.. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Zapracujeme lehce majonézu a necháme odležet.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

Komentáře

komentářů