RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Čtyřikrát vánočka

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Čtyřikrát vánočka

 

Vánočka strašínská

1 kg polohrubé mouky
20 dkg másla
10 dkg práškového cukru
5 dkg kvasnic
4 – 5 dcl sladké smetany (vlažné, v původním předpisu byl 1litr, ale to jsem utopila mlynáře a musela jsem dosypávat další mouku, tak lijte postupně, 1/2 litru je dost)
1 vanilkový cukr
15 dkg rozinek předem namočených v rumu
15 dkg nasekaných mandlí
kůra z 1 citronu
špetka muškátového oříšku
5 žloutků
špetka soli

Kvasnice zmladíme v troše smetany, cukr utřeme se žloutky a zaděláme do mouky s vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, kůru a muškátový oříšek. Těsto dobře vypracujeme (vytloukáme) a necháme kynout. Pak vmícháme rozinky, mandle a necháme opět kynout. Upleteme vánočku, kterou potíráme žloutkem se smetanou, podle libosti ještě posypeme mandlemi a zvolna pečeme asi 1 hodinu. Upečenou vánočku potřeme smetanou a cukrujeme.

 

Vánočka nezdická

1 kg hladké mouky
5 dkg kvasnic
2/3 l vlažného mléka
50 dkg másla
20 dkg cukru
6 žloutků
špetka soli
špetka mletého anýzu a muškátového oříšku
vanilkový cukr
citronová kůra

Zaděláme těsto, přidáme podle chuti spařené rozinky a necháme kynout. Spleteme vánočku, potřeme vejce a sypeme mandlemi. Pečeme zvolna asi 1 hodinu.

 

Vánočka z Ostružna

30 dkg másla
1 kg polohrubé mouky
4 vejce
1/8 l mléka
6 dkg kvasnic
14 dkg cukru
14 dkg rozinek a stejně mandlí
kůra z citronu
2 strouhané hořké mandle

Vypracujeme těsto, které zaděláme večer a necháme do rána kynout. Potom upleteme vánočku, potřeme žloutkem s mlékem, posypeme mandlemi a pečeme v mírné troubě.

 

Vánočka pohorská

1/2 kg hladké mouky
1/2 kg hrubé mouky
5 vajec
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
5 dkg droždí
asi 4 dcl mléka
špetka soli
rozinky a mandle

Vypracujeme těsto, necháme kynout asi 2 hodiny, upleteme vánočku, potřeme vejcem a sypeme podle chuti mandlemi. Pečeme zvolna při 175 st..

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře