RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Pracny
Každý máme spoustu zaručených receptů na pracny, někdo peče z hladké mouky, někdo z polohrubé….já vám dám zase několik nových receptů na vyzkoušení.
Rady pro začínající kuchařinky:
Dejte si olej do mističky, palcem vymazávejte formičky, nebude se vám těsto lepit na celé ruce.
Formičky nepřeplňujte a dávejte pozor, aby jste neměli těsto přes okraje.
Po vyndání z trouby klepněte nejprve o dno a potom o kraj formičky.
Pracny nechte chvilku stát, teprve potom obalujte v cukru. Jsou křehké.
I. Pracny Strašínsko
25 dkg moučkového cukru
25 dkg másla
25 dkg strouhaných vlašských ořechů
2 vejce
5 dkg strouhané čokolády
30 dkg hladké mouky
8 tlučených hřebíčků
½ lžičky skořice
citronová kůra
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v lednici nebo v chladu. Plníme do vymazaných formiček, pečeme při 180 st. asi 10 – 12 minut. Obalujeme v cukru s vanilkou.
II. Medvědí tlapičky (1926)
20 dkg másla
20 dkg mletých vlašských ořechů
20 dkg hrubé mouky
10 dkg moučkového cukru
6 dkg nastrouhané čokolády
½ lžičky tlučeného hřebíčku
1 vejce
Postup jako u receptu č.I..
III. Pracny (Zátoň)
35 dkg polohrubé mouky
26 dkg másla
20 dkg cukru
12 dkg mletých vlašských ořechů
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
Postup jako u receptu č.I..
IV. Medvědí tlapičky ze Včelné
24 dkg hladké mouky
20 dkg másla
12 dkg moučkového cukru¨
1 žloutek
10 dkg mletých oříšků
1 lžička kakaa
citronová kůra
Postup jako u receptu č. I..
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ