RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Pečené kuře s nádivkou podle receptu ze Strašínska
Suroviny:
kuře
sůl
máslo
mletý pepř
drcená saturejka
mletá paprika
Nádivka:
2 rohlíky nebo žemle
1 dcl smetany 26
cibulka
2 lžíce másla
čerstvá petrželka
sůl, pepř
muškátový oříšek
10 dkg uzeného
5 dkg mandlových lupínků
5 – 8 dkg strouhanky
2 vejce (sníh)
Kuře omyjeme a vetřeme do něj sůl, pepř a saturejku.
Necháme odpočinout a připravíme si nádivku.
Na másle osmahneme zlehka cibulku (já použila jarní) a necháme trochu vychladit.
Nakrájíme žemle a zalijeme je smetanou, do které jsme zašlehali žloutky.
Necháme nasáknout.
Promícháme spolu s cibulkou, přidáme uzené, petrželku, špetku strouhaného oříšku, sůl, pepř, strouhanku a mandle.
Zamícháme a lehce zapracujeme sníh.
Kuře naplníme, zašijeme (nebo spíchneme párátky), dáme do pekáčku spolu s máslem a pečeme.
Před dopečením potřeme máslem s paprikou a necháme utvořit kůrčičku.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ