ŠUMAVA: Pracovníci z Bavorského lesa na zkušené v šumavském národním parku

ŠUMAVA: Pracovníci z Bavorského lesa na zkušené v šumavském národním parku

Více než čtyřicet lidí, kteří pracují v informačních střediscích a střediscích environmentální výchovy Národního parku Bavorský les, navštívilo informační střediska a střediska environmentální výchovy Správy Národního parku Šumava.

„Tohle setkání bylo jedním z prvních v tak velkém rozsahu. Celkem jedenačtyřicet našich německých kolegů poznalo například Informační střediska Stožec, Svinná Lada, Kvilda, nebo středisko environmentálního vzdělávání ve Stožci, na Horské Kvidlě a v Kašperských Horách. Součástí programu byla také návštěva nově otevřených návštěvnických center Srní a Kvilda. Mnozí z nich přitom byli v těchto zařízeních vůbec poprvé,“ říká mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Tyto pracovní návštěvy jsou přitom velmi důležité, hlavně pro vzájemnou informovanost, seznámení se s prostředím u svých sousedů tak, aby pracovníci informačních středisek mohli plnohodnotně informovat návštěvníky svých území o turistických cílech v obou národních parcích.

„Měl jsem velmi pozitivní odezvu od mých spolupracovníků, že tato exkurze byla pro ně nesmírně cenná. V našich informačních centrech se totiž především němečtí turisté zajímají i o Národní park Šumava a naši lidé jim díky těmto pracovním exkurzím mohou poskytnout plnohodnotné informace,“ hodnotí spolupráci vedoucí odboru Návštěvnická centra a environmentální výchova NP Bavorský Les Josef Wanninger.

„Jsme velmi nadšeni z lásky k detailu, k přírodním materiálům, dřevěným didaktickým pomůckám, které jsme našli na infocentrech Národního parku Šumava, které jednoduchým způsobem zprostředkovávají návštěvníkům přírodu. Těšíme se na naši aktivní spolupráci, například v nově vznikající lesní dílně,“ doplňuje vedoucí oddělení Environmentální výchovy NP Bavorský Les Lukas Laux.

Spolupráce s Národním parkem Bavorský les v oblasti environmentální výchovy, přitom není úplně nová, ale má už velice dlouhou historii.

„Díky této činnosti vznikl například Areál lesních her ve Stožci, množství didaktických materiálů, jedinečný materiál Příručka ekologické výchovy a lesní pedagogiky a množství dalších společných projektů v oblasti vzdělávání. Proto je vynikající, že se tato spolupráce rozšiřuje také do oblasti informačních středisek, které jsou pro společnou propagaci stěžejními zařízeními v regionu,” říká Martina Kučerová, vedoucí IS a SEV.

Pracovníci informačních středisek a středisek environmentální výchovy Správy NP Šumava navštíví kolegy v Bavorském lese příští rok na jaře.

(jd)

Foto: Štěpán Rosenkranz

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře