RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Sladká sváteční tečka: martinská podkova podle receptu z...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Sladká sváteční tečka: martinská podkova podle receptu z Javorníku

Podkova je vynikající, ale je ze sádlového těsta, tak ráda praská, což se povedlo i mně, ale na chuti to neubralo. Z této dávky upečete dvě podkovy, opravdu se raději nesnažte dělat jednu velkou.

Suroviny těsto:
50 dkg hladké mouky
25 dkg sádla
7 dkg cukru
kousek vanilky (vanilkový cukr)
1 droždí (pouze utřeme s 1 lžící práškového cukru)
3 žloutky
asi 2 dcl vlažné smetany (tady opět nebylo množství, tak raději postupně přilévejte)

Náplň:
15 dkg cukru
1 dcl smetany
15 dkg mletých vlašských ořechů
skořice
lžíce rumu

Nejprve si připravíme ořechovou náplň. Cukr svaříme se smetanou, přidáme mleté ořechy, rum a skořici. Promícháme a necháme vychladit.
Do mísy dáme mouku, žloutky, utřené droždí, sádlo (já ho nechala pouze povolit, v předpisu nebylo zda rozpuštěné nebo změklé), cukr, vanilku a polovinu vlažné smetany. Rukou zapracováváme a postupně doléváme smetanu. Těsto musí být elastické.
Přendáme na vál a vyválíme jako na závin, potřeme do 3/4 náplní, zavineme, dáme na plech (pečící papír je jistota) do tvaru podkovy. Potřeme žloutkem se smetanou a necháme 15 minut odpočívat na teplém místě. Znovu potřeme a dáme do trouby. Nesmí být plný výkon, maximálně 180 st. a pečeme asi 30 minut. Pečeme opravdu zvolna, protože těsto praská.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

This slideshow requires JavaScript.

Komentáře

komentářů