RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Palačinky zapečené s jablkovou nádivkou
PALAČINKY ZAPEČENÉ S JABLKOVOU NÁDIVKOU (1924)
Další pochoutka, kde můžeme zpracovat padaná jablíčka.
Palačinky (můžete i udělat své oblíbené těsto):
20 dkg polohrubé mouky
1/2 l mléka
2 žloutky
1 lžíce cukru
špetka soli
1 lžička másla
Nádivka:
60 dkg jablek
2 dcl bílého vína
4 lžíce cukru krystal
2 vejce (sníh)
5 dkg moučkového cukru
10 dkg mandlových lupínků
citrónová kůra
kysaná smetana, skořice, máslo na formu
Upečeme palačinky.
Jablíčka nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vínem, přisypeme krystalový cukr a rozvaříme na kaši. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme kůru, mandle a lehce zapracujeme sníh. Spojíme s jablečnou masou.
Formu vymažeme máslem a střídáme palačinky s jablečnou masou. Končíme palačinkou, kterou potřeme kysanou smetanou a lehce posypeme skořicí. Zapékáme asi 15 -20 minut při 190 st.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ