PTÁME SE: Zastupitele Pavla Dvořáka – Proč úlevy z poplatku za svoz...

PTÁME SE: Zastupitele Pavla Dvořáka – Proč úlevy z poplatku za svoz a likvidaci odpadů?

 

 

 

 

Jihočeši 2012 předložili na jednání vimperského zastupitelstva návrh, aby od placení poplatku za svoz a likvidaci odpadů byly osvobozeny děti do jednoho roku věku.

 

 

Proč jste tento návrh podali, proč si myslíte, že by určitá skupina obyvatel měla mít úlevy?  Ptáme se lídra Jihočechů 2012, zastupitele Pavla Dvořáka.

dvorak pavVe Vimperku se narodilo v letech 2010- 13 v průměru kolem 70 dětí a v letošním roce (do 14. 11.) pak 50 dětí, které mají trvalou adresu u nás ve městě. Mysleli jsme si, že by bylo dobré jim (odpady jsou placeny na jméno) do jednoho roku odpustit 498 Kč roční platby. Dohromady, podle našich předpokladů, je to kolem 35 tisíc korun.

Proč právě cílová skupina dětí do jednoho roku?

Je to symbolická podpora mladých rodin. Ani nevím, jestli ještě existuje třeba nějaký příspěvek města tak, jako to bývalo. Aby ke slovům „vítejte, jsme rádi, blahopřejeme,“ která se říkávají při vítání občánků, nebo k rodnému listu, nedostávali rodiče hned povinnost platit za své děti tento poplatek. To je jako ilustrace. Faktem je, že je toto období finančně pro rodiny náročnější, ale také je tam samozřejmě více odpadu. V této myšlence je rovný přístup pro všechny, je to jasně vyčíslitelné, kontrolovatelné – když použiji „ekonomické logiky“. Nejsou to zvýhodnění pro nějakou skupinu.

 

Také jste na zastupitelstvu uvedl, cituji: „zda bychom zvážili i osvobození lidem nad 80 let věku.“

Těch je ve Vimperku 237 (k 8. 12.2014). V diskuzi na to byla negace.

Na zastupitelstvu schvalujete „něco“ také pro cílové skupiny?

O pár minut později zastupitelstvo schválilo peníze na „Romského terénního pracovníka Vimperk“ 2015. Dotace státu jsou 107 tisíc korun. Město doplácí ze svého (z našich peněz určených pro všechny) asi 50 tisíc korun. Tento pracovník bude dělat s cílovou skupinou, která je v názvu, na poloviční úvazek.

Jak jste jako Jihočeši 2012 spokojeni se způsobem výběru poplatku všeobecně? Máte nějaké poznatky o tom, že není vybírán důsledně, že někteří lidé nebo firmy a organizace do systému nepřispívají, ačkoliv by měli?

Je to platba za služby. Vím, že pracovnice na radnici dělají vše, aby to klapalo. Systém je, opravdu to odbor finanční hlídá. Ale ono to tak, jak to, dle regulí a termínů dělám s placením já a většina lidí, zdaleka není. Jsou pak platby vymáhány, je tam další nějaký postup k neplatičům. Většinou to rychle doplatí, když žádají město o byt, nájem apod. Tam se to kontroluje. Ve vyhlášce pak jsou i úlevy a osvobození od poplatků. Kdo sem spadá, kromě obyvatel na konkrétní adrese, to je spíše na dotaz na radnici i jak se to prokazuje. Myslím, že když řeknu, že jsou zde i opakující se neplatiči, že to nebude jenom spekulace.

Děkujeme za odpovědi.

(zj)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře