STATISTIKA: V letošním roce navštívilo Národní park Šumava kolem dvou milionů turistů

STATISTIKA: V letošním roce navštívilo Národní park Šumava kolem dvou milionů turistů

 

V letošním roce navštívilo Národní park Šumava kolem dvou milionů turistů. Nejvíce lidí dorazilo tradičně do oblasti kolem řeky Vydry a do obce Modrava na Klatovsku. Odhadovaná návštěvnost v porovnání s loňským rokem o jedno až dvě procenta klesla.

Oblast Povydří navštívilo 100 000 lidí, do Modravy dorazilo 72 000 turistů. Šumava však dlouhodobě eviduje i další turisticky exponovaná místa. Mezi ně tradičně patří vrchol Březníku, Kvilda nebo okolí vrchu Plechý. “K Plešnému jezeru letos přišlo 16 000 turistů. Tato oblast je zajímavá v tom, že lidé ji navštěvují prakticky po celý rok bez ohledu na počasí. I když samozřejmě největší nápor tam zaznamenáváme hlavně v červenci a srpnu,” sdělil mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Na řadě míst lze počet turistů určit podle mluvčího parku celkem přesně. Jde hlavně o informační centra nebo některé turistické atrakce jako například Soví voliéry u obce Borová Lada. Jinde statistika vychází z odhadu. “Není možné počítat lidi na různých stezkách, nebo přesně sledovat jejich volný pohyb po Šumavě,” vysvětlil mluvčí.

Celkový počet návštěvníků Šumavy za rok zůstává prý dlouhodobě přibližně stejný. I když letošní odhady hovoří o tom, že některé lokality zaznamenaly mírný pokles. “Ale jedná se skutečně o nepatrnou ztrátu. Těžko vysvětlit, co za ní stojí. Může to být ovlivněno třeba mírnou zimou s minimem sněhu nebo deštivým podzimem,” řekl Jan Dvořák.

(red)

Foto: archiv NPŠ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře