RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Švestkový koláč z kynutého těsta se smetanou (Strašín)
Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky
1 droždí (kvásek)
10 dkg másla
10 dkg práškového cukru
4 vejce (žloutky zvlášť + sníh)
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citrónu
5 dkg strouhaných ořechů
250 ml smetany (lze dát 1/2 mléka a 1/2 smetany)
špetka soli
Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a kůrou do pěny. Sníh lehce vmícháme do máslové pěny. Přidáme mouku, sůl, ořechy, kvásek a necháme kynout.
Maková náplň:
20 dkg máku
cukr
2 dcl mléka
Skořicová drobenka:
100 g másla
100 g cukr krupice
200 g hrubé mouky
skořice
Těsto rozválíme a dáme na vymazaný plech, potřeme máslem, potřeme makovou nádivkou (můžeme jen posypat mákem) a poklademe švestky, které posypeme jemně cukrem. Pak na ně rozložíme drobenku.
Pečeme při 190 st. asi 30 minut.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ