RADNICE INFORMUJE: Město má dřevěné sochy prezidenta, hlemýždě, skláře a vrhače ohně

RADNICE INFORMUJE: Město má dřevěné sochy prezidenta, hlemýždě, skláře a vrhače ohně

Vimperk má čtyři nové sochy ze dřeva. Během tohoto pracovního týdne je v městském parku vytvářela čtveřice dřevosochařů Janek Paďour (socha hlemýždě zahradního), Radek Smejkal (busta T. G. Masaryka), Tomáš Indra (socha prvního skláře) a Milan Klement (socha vrhač ohně). Vše v rámci 15. ročníku setkání dřevosochařů.

Busta skončí ve vimperské základní škole T. G. Masaryka, jako dar k 85. výročí od založení školy. Nad umístěním dalších soch se zatím vede diskuse.

„Hlemýžď by mohl mít své místo v některé z mateřských škol. Přemýšleli jsme, že sklář by se hodil do knihovny a vrhač ohně do městského parku,“ sdělil Zdeněk Kuncl z odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu ve Vimperku.

Dřevosochařům za jejich práci poděkoval místostarosta Jiří Cais. „Během týdne rozdali v parku mnoho radosti dětem i dospělým, kteří mohli obdivovat jejich zajímavou práci. Sochy budou dál krášlit naše město,“ uvedl.

Součástí řezbářského týdne ve Vimperku byla středeční rychlořezba na „malém náměstí.“ Během hodiny, kdy sochaři tvořili s motorovou pilou, se zde vystřídalo zhruba 200 lidí.

„V příštím ročníku ještě přemýšlíme jak tuto akci zatraktivnit. Jednou z možností by byla dražba vytvořených výrobků, slosovatelné vstupenky na akci, kdy by vítěz vyhrál konečný výrobek. Nebo losování tématu, které by řezbáři vytvořili,“ uvádí místostarosta Jiří Cais.

V pozvání na příští ročník doufají i všichni čtyři dřevosochaři. „Moc se nám ve Vimperku líbilo. Lidé jsou přátelští a rádi se u nás zastavují. Letos jich přišlo na nás podívat určitě nejvíce ze všech,“ uvádí Milan Kliment, který absolvoval všech patnáct ročníků setkání dřevosochařů.

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, propagační pracovník města

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře