OHLAS NA ČLÁNEK: Oblastní charita Vimperk informuje o činnosti sociální služby Nexus

OHLAS NA ČLÁNEK: Oblastní charita Vimperk informuje o činnosti sociální služby Nexus

 

 

V reakci na článek ODPOVÍDÁ JANA KORBELOVÁ: Dostaly neziskové organizace peníze zaslouženě? přišel redakci dopis z Oblastní charity Vimperk. Oceňujeme rozhodnutí pisatelek podat veřejnosti podrobné a především konkrétní informace o činnosti sociální služby Nexus. Tedy to, co jsme se od vimperské radnice nedozvěděli. Dopis zveřejňujeme v plném znění bez redakční úpravy:

 

 

 

 

Nexus je služba Oblastní charity Vimperk. Oblastní charita Vimperk platí řádné nájmy i služby s ním spojené ve všech službách, tj. ve 4 pronajatých prostorech.

Projekt Nexus slouží osobám, které se ocitly v takové krizové situaci, že neví, jak dál. Jen ten, kdo se v takové situaci ocitl nebo měl na blízku někoho takového, si dovede představit potřebnost této služby. Stává se, že člověk v určité tíživé situaci (ztráta – partnera, člena rodiny, nevyléčitelná nemoc, ztráta zaměstnání, sebevražda blízkého člověka, dlouhodobý stres, šikana, domácí násilí, u dětí nedostatek citového zázemí v rodině …) neví, jak dál, má často i sebevražedné myšlenky. Naše pracovnice mají příslušný výcvik, jak pracovat s osobami v takové situaci. Výjimečně stačí si s danou osobou promluvit (např. při dvouhodinovém sezení), většinou takový člověk potřebuje alespoň krátkodobou terapii, během které je schopen podívat se na svou situaci z jiného úhlu, uvědomit si své další zdroje, které může využít a nebo pro které pro něj má stále smysl žít. Za zamyšlení stojí, že nás oslovují i rodiče s dítětem, které má takové problémy, nebo děti v období dospívání, studenti středních škol, lidé po 50. roku věku apod.

Loni se na nás obrátilo 50 osob, uskutečnilo se s nimi 353 kontaktů. Tj. zhruba 7 kontaktů na jednoho klienta.

Letos 32  klientů ( 269 kontaktů).

Snažíme se službu zajistit co nejúsporněji. Celkové náklady 104.000,- Kč – tj. měsíčně cca 8.600,- Kč, tato částka zahrnuje mzdy pracovníků, poměrnou část nájmu, náklady na telefony, kancelářské potřeby, pojištění …

Nesedí někde zbytečně pracovník v kanceláři, naše pracovnice mají vyhrazen jen částečný úvazek na tuto službu. Velkým přínosem pro občany je to, že máme dostupnost této krizové pomoci i večer nebo o víkednu, což u podobných služeb v regionu není obvyklé. Jsme schopni dojet za osobou v krizi i domů.

Projekt Nexus jsme financovali loni z benefiční akce na tento účel a ze sbírek. Letos převážně z dotace krajského úřadu a města Vimperk.

 

Výňatky z dopisů od klientů:

„V krizovém centru jsem nalezla pomoc, když se ostatní otočili zády, když léky a lékařské tabulky selhaly, když jsem si myslela, že už můj život nebude nikdy stát za to, abych ho vůbec žila.“ (T.K. 26 let)

„Díky krizovému centru, jsem zvládla postavit se na vlastní nohy, brát život takový jaký je a sama vychovávat své těžce nemocné dítě.“ (S.N. 38 let)

Když se mi rozpadlo manželství cítila jsem se stará, nepotřebná , opuštěná a myslela jsem, že skončil můj život. Kamarádka mne doporučila krizovou pomoc OCH Vimperk.  Díky jejich pomoci a podpoře jsem celou situaci zvládla a našla nový smysl života.“ (K P. 52 let)

 

Dana MARKOVÁ a Romana TROJANSKÁ, Oblastní charita Vimperk

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře