PROSTOR VIMPERK: Vimperk i další města drancují půdní fond zástavbou na periferii

PROSTOR VIMPERK: Vimperk i další města drancují půdní fond zástavbou na periferii

KRAJINA.Tento fenomén je lidmi vnímán jako čistě přírodní záležitost. (stromy, louky, lesy, keře,bažiny). Krajina je však nadřazená přírodě. Krajinu lze dělit na přírodní, vesnickou, ale i městskou, která se dále štěpí na subsystémy sídelní zeleně, zpevněných komunikací a sídelních struktur v podobě solitérních domů, bloků či areálů.

Výše zmíněné druhy krajin lze od sebe diferencovat rozdílnými charaktery zástavby, tedy jejich hustotou, měřítkem či mírou soukromí. Charaktery by měly být jasně patrné a měly by odpovídat danému sídlu (město x vesnice, městská vila x vesnická usedlost). Nejdůležitějším faktorem je však rozhraní mezi přírodní krajinou, městskou krajinou, či tou vesnickou a jak sídelní struktury dále expandují do přírodní krajiny.

Nejen Vimperk, ale i další česká města, novodobě drancují zemědělský půdní fond enormní zástavbou na periferii, a to zběsilým tempem 15ha/den. Prstence v podobě rodinných domů okolo našich měst (sídelní kaše) mají nejen negativní socioekonomické dopady na tyto struktury a takové nástroje, jako strategický plán, územní plán či regulační plán jsou na dost špatné úrovni, chybí nebo zcela nereflektují stávající problémy daného místa.

Vimperk by tedy měl směřovat ke kvalitnímu strategickému a územnímu plánu s jasnou, promyšlenou koncepcí, která bude obsahovat i průmět do území (SP). Cílem, který z mého pohledu není utopistický, je nalezení názorového konsensu napříč naší politickou reprezentací a participování na veřejnosti. Ovšem předpokladem k dosažení tohoto cíle, je vůbec otevřít diskuzi na toto téma, o což se i svými aktivitami snaží naše platforma.

PROSTOR VIMPERK, Regionální platforma pro zvyšování povědomí o významu architektury, urbanismu a městského plánování

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře