KASTELÁN VOJTĚCH BROŽ: Obnova zámku ve Vimperku bude běh na dlouhou trať

KASTELÁN VOJTĚCH BROŽ: Obnova zámku ve Vimperku bude běh na dlouhou trať

Kastelán Státního zámku Vimperk Vojtěch Brož odpověděl redakci internetového deníku Za krásnější Vimperk na několik otázek:

 

Stal jste se kastelánem, tedy vlastně zámeckým pánem, ovšem s nepatrným počtem zaměstnanců. Jaký je to pocit vládnout tak rozsáhlému areálu?

První emoce, kterou by člověk vůči památce měl mít, je pokora. Nemám tak dojem, že bych byl zámeckým pánem, ale spíše služebníkem domu, který mne svou důležitostí a starobylostí zdaleka přesahuje. Ostatně ze starších názvů mého povolání castelanus i burgravius je pěkně vidět, že na první místě vždy byl dům samotný. Zaměstnanců na údržbu a provoz takto rozsáhlého areálu vskutku nemáme dostatek, ale věřím, že i to se časem změní.

 

kastelán


Přesto však jste se ale nesetkal s příliš přívětivým přijetím v podhradí či podzámčí. Lidé vám vyčítají, že stavíte hráz mezi nimi a zámkem. Ještě do loňského roku měli obyvatelé města zámek za svůj, letos však mají pocit, že se jim odcizuje. Také se setkáváte s podobnými názory?

Vzhledem k tomu, že jsme rozšířili výrazně otevírací dobu a zámecký areál, což není u památek zdaleka běžné, zůstává všem otevřen i dlouho po zavírací době a dokonce mimo sezónu, tak si myslím, že žádnou hráz nestavím. Navíc jsme navázali na drtivou většinu akcí, které pro místní i přespolní byly pořádány v minulých letech.

 

Nebudeme chodit kolem horké kaše, jablkem sváru jsou peníze. Tedy poplatky, které požadujete za pronájem zámeckých prostor při pořádání společenských a kulturních akcí. Lidé ve vás vidí zlého pohádkového výběrčího daní, který nikomu neustoupí. Je to skutečně nutné, nemohl byste prostory pronajímat třeba za nějakou symbolickou částku? Opravdu peníze z pronájmu pomohou při opravách a rekonstrukci zámku? Vždyť to nemohou být pro vás tak závratné sumy, ovšem pro pořadatele to je většinou zničující.

Postupně: Za prvé, nájmy jsou na hranici rentability a zdaleka nedosahují výše nájmů, jak je má např. naceněné město. Například podíl ze vstupného při blížící se Bitvě na Winterbergu nám zaplatí stěží posekání trávy a čas zaměstnanců zámku, kteří budou muset okolo akce běhat. Takže se již o symbolické částky v podstatě jedná. Za druhé, pro pořadatele to zničující není, neboť s výjimkou divadelní přehlídky Vimperský kašpárek pravidelné akce z minulých let pořádáme. A za třetí, skutečně jdou všechny výdělky do oprav a provozu památek samotných, ministerstvem kultury máme garantován jen příspěvek na platy, vše ostatní si naše památky musí samy vydělat. Každé snížení, již tak nízkého nájmu, bude znamenat, že na zámku bude o opravené okno méně.

 

Zůstaňme ještě u peněz. Slyšel jsem, že každému pořadateli účtujete jiné částky. Máte na pronájem pevně stanovený ceník nebo je to vždy výsledek dohody?

Jednání o ceně je obchodním jednáním a vždy dbám na to, aby nebylo pro pořadatele takovou zátěží, že by akce nebyla uspořádána a zároveň, aby se zámek nedostal do červených čísel. Neboť, jak jsem říkal předtím, nemůžeme si dovolit dotovat akce – vždy by to odnesla památka samotná a já bych byl vskutku mizerným hospodářem.

 

Čím žije současný vimperský zámek?  Jaké změny uvidí návštěvník, který tu byl loni a letos přijel opět?

Zmiňoval jsem rozšířenou otevírací dobu. Areál jsme dále zpřístupnili v co největší míře ve dvou prohlídkových okruzích, aby výklad nebyl zkratkovitý. Zaměřujeme se na in situ dochované architektonické prvky, výmalbu, stropy a tak dále. A pomalu zlepšujeme průvodcovský servis, aby návštěvník nebyl zavalen daty a jmény bez vztahu k věcem, které okolo sebe vidí. Kromě pokračujících ročníků již osvědčených akcí jsme nově nabídli také edukační programy pro školy a teď v létě je ve vybrané čtvrtky otevřena kovárna a hrnčírna a pořádáme o některých letních sobotách a nedělích také dílny v zahradách určené pro rodiče s malými dětmi. Zkoumají společně renesanční zahradu, věnuje se jim lektorka a odnesou si sebou třeba malý herbář.

 

Letní sezona je v plném proudu, jaký je zatím zájem návštěvníků? Kolik lidí denně přijde a jak hodnotí to, co jim ukazujete?

Kolik přijde lidí denně se říci skutečně nedá, neboť ve Vimperku záleží hlavně na počasí. Do města a na zámek návštěvníci míří jen tehdy, když počasí nepřeje výletům do hor. Od dubnového otevření do dnešního dne náš zámek navštívilo 4238 návštěvníků nepočítaje do toho akce s dobrovolným vstupným a vernisáže. Reakce máme převážně kladné, neboť ve Vimperku mohou vidět zámek ve své nahotě a bez příkras a pokud přijedou např. z Hluboké a Krumlova, je to pro ně odlišný zážitek. Když návštěvník míří na prohlídku, měl by se dozvědět a vidět něco nového a zajímavého, a to může zámek nabídnout již teď v provizorních okruzích.

 

Lidé ve Vimperku netrpělivě očekávají, kdy začne několikrát slibovaná rekonstrukce celého areálu. Můžete informovat, jaké jsou se zámkem záměry do budoucna a zda je naděje, že na to budou peníze?

Naděje samozřejmě je. V prvé řadě se bude zámek opravovat z běžného rozpočtu, který máme na rok. Kousek po kousku, rok za rokem. Podívejte se na nedalekou Kratochvíli, Vojtěchu Troupovi trvalo přes dvacet let, než z rozpadající se ruiny udělal perlu renesance. A jeho práce není zdaleka u konce. I obnova zámku ve Vimperku bude běh na dlouhou trať. Ale zkrátit nám ji může dotace z tzv. IROPu. O tu budeme žádat, jakmile budou v příštím roce ministerstvem zveřejněny výzvy. Avšak už teď usilovně celý náš tým pracuje na přípravě této žádosti a projektu k ní. Máme hotové využití jednotlivých místností, pracujeme na podobě budoucích expozic a jednáme s kolegy z odborné památkové péče. Pokud se vše zdaří, mohli bychom se v příštím roce dostat k téměř 140 miliónům korun.

 

Před několika dny skončil pracovní poměr vedoucího zámeckého muzea Ladislava Čepičky. Kdo po něm převzal tuto funkci?

Po dr. Čepičkovi funkci nikdo nepřevzal. Již od ledna jsem spravoval jak zámek, tak muzeum, neboť to je jen jeho součástí. Takže agendu dr. Čepičky mám na starost v tuto chvíli já. Ostatně, tabulkově byl pan doktor u nás veden jako pracovník vztahu k veřejnosti. Je otázkou do budoucna, zdali je vůbec vedoucí muzea na zámku třeba, neboť neměl moc koho vést. Potřebuji spíše správce depozitáře a kurátora sbírek v jednom.

 

V podzámčí bylo možné rovněž zaslechnout, že jedním z důvodů neobnovení pracovní smlouvy Ladislavu Čepičkovi byl jeho podíl na restaurování ostatků svatého Inocence, které údajně byly pracovnicí muzea ošetřeny nad rámec dohody s církví, která proti tomu měla protestovat. Můžete se k tomu vyjádřit?

K tomuto se vyjadřovat nebudu. Odpovím pouze tak, že dr. Čepička měl půl roku možnost, aby se osvědčil jako spolehlivý zaměstnanec, což se nestalo. A ještě upřesním: restaurování ostatků a výbavy Inocence ještě neproběhlo, pouze konzervátorská očista, která je celá zásluhou paní Říhové. Ta ji dělala ve svém osobním volnu, za což ji patří velký dík.

 

Nedávno vznikla facebooková skupina pro záchranu a udržení vimperského zámku jako kulturního centra a místa setkávání Vimperáků. Lidé veřejně podpořili také Ladislava Čepičku. Jak vnímáte tyto iniciativy?

Samozřejmě každá iniciativa, která má v zájmu pomoci v péči o zámek je vítána. I připomínání slibů ministerstvu vítám. Je však poněkud ironické, že skupina za záchranu zámku vzniká až teď, když záchrana již probíhá a nikoli v těch dvaceti létech, kdy zámek vesele chátral. PhDr. Čepičku podpořili jeho přátelé, což jej muselo lidsky potěšit, ale s jeho pracovním výkonem to bohužel nemá nic společného, ten jsem musel posoudit já. Co dělal či nedělal zde na zámku jeho přátelé vlastně vědět ani nemohou.

 

Dnes, po půlroce ve funkci, nelitujete, že jste přišel do Vimperka?

Nelituji, mám zde za sebou již půl roku odvedené práce, jejíž ovoce se projeví v nejbližších letech. Takže vím, že již nyní bych tento dům předával s větší nadějí a ve větším pořádku než v jakém byl. Věnuji zámku téměř všechen svůj čas a kus své duše a jsem vázán hlavně povinností starat se o něj. O tom, zdali se mi to zdařilo, rozhodnou až další generace návštěvníků a kastelánů, kterým bych zámek chtěl předat.

 

Věříte v lepší časy vimperského zámku i v to, že se vám podaří zbourat tu zmiňovanou pomyslnou zeď mezi vámi a lidmi v podzámčí?

Věřím, ale jak stále opakuji, výsledky mé práce budou vidět v řádu let, nikoli v několika měsících. Chce to čas a ještě mnoho mravenčí práce mé i celého zámeckého osazenstva.

 

Děkujeme za odpovědi a držíme palce, ať se vám podaří vimperský zámek pozvednout na úroveň ostatních historických skvostů jižních Čech.

Zdeněk JUNGVIRT

Foto: (red), Stanislav MARTAN a Pavel PECHOUŠEK

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře