REDAKČNÍ RADA: Dopis sdružení je útokem na svobodu slova a názoru i...

REDAKČNÍ RADA: Dopis sdružení je útokem na svobodu slova a názoru i na osobu vydavatele

Před několika dny jsme v rubrice Redakční pošta zveřejnili příspěvek NÁZOR ČTENÁŘE: Výhled je to sice pěkný, ale ty stromy si nezaslouží takto jim zasypat kořeny od Jaroslava Svobodného z Čížové u Písku.

Čtenář reagoval na informaci z městského webu o vznikajícím tzv. Hrabickém okruhu, tedy cestě, kterou upravuje Občanské sdružení Stanislavy Chumanové. K přiložené fotografii připsal větu: „Výhled je to sice pěkný, ale ty stromy si nezaslouží, aby jim někdo takovýmto způsobem zasypal kořeny.“

Po několika dnech jsme v reakci na tento čtenářský názor dostali dopis podepsaný Členové Občanského sdružení Stanislavy Chumanové. V průvodním emailu pak stálo: „Na základě usnesení členů OS Stanislavy Chumanové, posíláme vyjádření k článku o Hrabickém okruhu a žádáme o zveřejnění na portálu ” Za Vimperk krásnější”, kde to bylo zveřejněno. Děkujeme.“

Po projednání v redakční radě zveřejňujeme toto stanovisko:

  1. Vyjádření Občanského sdružení Stanislavy Chumanové (dále jen sdružení) nebudeme v našem internetovém deníku celé zveřejňovat, protože ještě než jsme se s ním stačili seznámit a reagovat, postaralo se sdružení o jeho zveřejnění na jiném webu. To je postup v mediální praxi neobvyklý a neférový vůči tomu, komu byl dopis určen. Sdružení stejně neodpovídá na poznámku čtenáře o zasypaných kořenech, ale využilo dopis ke slovnímu napadení redakce a vydavatele. Nejsme masochisté, abychom se nechali bezdůvodně urážet.
  1. Nejsme internetový deník Za Vimperk krásnější, ale Za krásnější Vimperk. To jen pro upřesnění zejména těm členům sdružení, kteří mají stále ve své mysli pevně zakořeněné heslo dřívějších socialistických závazků města Za Vimperk krásnější.
  1. Sdružení píše: “Podle informace, toto jméno není v registru obyvatel Čížové a tak to vypadá, že si ho pan Jungvirt vymyslel.” Naše odpověď: Autor příspěvku je pro redakci důvěryhodnou osobou. Redakce ani nemá možnost si totožnost přispěvovatelů ověřovat. Tyto údaje, pokud je nám známo, podléhají na obecních úřadech určitému stupni utajení. Je s podivem, že k nim mají přístup členové sdružení. Protože víme, že někteří z nich pracují na Městském úřadě ve Vimperku, tak se ptáme, zda tímto nezneužili svého postavení úředního činitele. Dostatečným důvodem pro zveřejnění zmiňovaného materiálu byla přiložená fotografie stromu se zasypanými kořeny. Ta nelže. Dehonestovat autora, který si všiml problému a upozornil na něj, je hodno praktik minulého režimu.
  1. Redakce nemá zapotřebí se v případě vlastních kritických článků nebo fotografií schovávat za smyšlená jména. Tato praxe je nám cizí, byť víme, že jsou také redakce, které se takovýchto podvodů na čtenářích neštítí. Doposud všechny naše zveřejněné kritické redakční materiály byly podepsány plným jménem autora nebo zkratkou redakce.
  1. Sdružení píše:Kořeny stromů nebyly vůbec obnažené a nedošlo tedy k jejich zasypání.” Naše odpověď: Čtenář nezmiňuje, že kořeny stromu byly obnažené. Píše pouze, že byly zasypány, Po prohlídce na místě doplňujeme, že byly zasypány podle našeho názoru neprodyšnou a nepropustnou vrstvou, která tam zůstane napořád a kořenový obal pod vrstvou zadusí.
  1. Má sdružení skutečně doložitelné důkazy, že skládku založil dřívější Ústav sociální péče Hrabice, když jej z toho na základě údajných výpovědí občanů obviňuje?
  1. Ptáme se: Má sdružení potřebná souhlasná stanoviska majitelů pozemků, po kterých cesta vede? Je vůbec zpracovaný nějaký, byť jednoduchý projekt? Nebo jde o rozhodnutí členů sdružení – tenhle strom zasypeme, ten druhý uřízneme, tady dáme lavičku a tady to vydláždíme? Vyzýváme členy sdružení, předložte tyto dokumenty prostřednictvím našeho internetového deníku veřejnosti.
  1. Vyzýváme členy sdružení – doložte veřejnosti prostřednictvím našeho internetového deníku, že máte k úpravě cesty souhlasná stanoviska Odboru životního prostředí Městského úřadu Vimperk a Odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Vimperk.
  1. Ze zveřejněných snímků na městském webu i textu článku k tomu přiloženém je patrné, že na úpravě cesty se svojí technikou podílejí také Městské lesy Vimperk. Doložte veřejnosti prostřednictvím našeho internetového deníku, že tato výpomoc byla odsouhlasena Radou města Vimperk a je v souladu s náplní činnosti městských lesů.
  1. Redakční rada se ohrazuje proti těm částem dopisu sdružení, které jsou útokem na svobodu slova a názoru i na osobu vydavatele. Internetový deník Za krásnější Vimperk i nadále bude publikovat kritické články a fotografie spolupracovníků podepsané jménem nebo šifrou autora. Šifrou v tom případě, že si tak autor přeje, protože se při zveřejnění jména obává mstivých reakcí kritizovaných osob nebo institucí.

 

Redakční rada internetového deníku Za krásnější Vimperk

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře