ŠUMAVA: Sobotní průchod Luzenským údolím správa národního parku Otevřené Šumavě nepovolila

ŠUMAVA: Sobotní průchod Luzenským údolím správa národního parku Otevřené Šumavě nepovolila

V sobotu 18. července se vydalo více než 250 návštěvníků z Březníku Luzenským údolím k hraničnímu přechodu Modrý Sloup. O povolení výjimky pro uspořádání tohoto průchodu včas požádalo občanské sdružení, ale orgánem ochrany přírody, kterým je zde Správa Národního parku Šumava, nebyla výjimka povolena. Jelikož se jednalo o nepovolenou hromadnou akci, došlo k porušení zákona a Správa Národního parku Šumava povede správní řízení, jehož výsledkem může být udělení pokuty organizátorovi akce, v tomto případě sdružení Otevřená Šumava o.s.

Žádost o povolení výjimky na tuto akci občanské sdružení zdůvodnilo tím, že se jedná o organizaci česko-německého setkání turistů na Modrém sloupu. Záměrem bylo vyjádřit turistickým pochodem, symbolicky po této stezce, podporu ministrovi životního prostředí ČR a vedení národního parku v jejich proklamovaném záměru otevřít Šumavu turistům a turismu v jeho pravé podobě. Tyto důvody ale nebyly takového charakteru, aby orgán ochrany přírody mohl povolit příslušnou výjimku.

„Mě velmi mrzí, že k této akci, která měla úplně jiný charakter, než bylo uvedeno v žádosti, vůbec došlo. Nebylo naším zájmem vyostřovat situaci a represivními kroky průchodu takového množství lidí zabránit, nicméně protože došlo k porušení zákazů vyslovených zákonem, povedeme správní řízení s organizátorem akce. Chci zdůraznit, že průchod Luzenským údolím na Modrý sloup je jedním z 34 záměrů, které má více otevřít Šumavu. Všechny tyto záměry musejí projít procesem EIA, což je jediná možná zákonná cesta, jak právě i cestu k Modrému sloupu otevřít veřejnosti. Věřím, že žádné podobné akce bez náležitých povolení a výjimek se konat nebudou, protože ničemu nepomůžou. Spíše naopak, našemu snažení mohou spíše uškodit,“ říká ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Přístup na hraniční přechod na Modrý sloup Luzenským údolím není možný z důvodu ochrany přírody a ohrožených druhů. Správa Národního parku Šumava předpokládá, že o případném otevření této cesty by se v procesu EIA mohlo rozhodnout už v roce 2016.

(jd)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře